Hrvatska u Europi kao mali, ali dragocjeni biser

Posve bi bilo primjereno da se u Hrvatskoj započne štovati Majka Božja kraljica Europe.
Autor: p. Luka Rađa Photo: joeyc.wordpress.com utorak, 22. srpnja 2014. u 09:56

6.32 sati

Voooah, baš sam se napajkio. Ah, da se primjereno i pozdravimo: HVALJEN ISUS I MARIJA. Takvim pozdravom, osim što se izjašnjavamo da smo Hrvati – katolici, govorimo da je Hrvatska dio kršćanske Europe. Gospina kruna u njenom grbu govori: 'Europe će biti dok bude kršćanska.'

Duhovničkim pogledom gledajući Hrvatsku u Europi, vidim je kao mali, ali dragocjeni biser. A sjaj i ljepota joj je od tud što je ona Gospina Hrvatska. I posve bi bilo primjereno da se u Hrvatskoj započne štovati Majka Božja, kraljica Europe! Što mislite, možda u njenom svetištu u Sinju?

12.10 sati

Jer znam da će me sestrica za koji minutić ubaciti u 'krpe' može ići već sad iz web župnog ureda naš 'Glas iz krpa'. A što ću vam pričat'? Živi se, naprosto se živi. Redovnički đir, naravno najdraža točka dnevnog rasporeda je sveta misa. Koju je i danas predvodio naš Zagorec p. Janko Rogina.

12.42 sati

U regularnom sam položaju, u mojim slađanim 'krpicama'. I uspio sam čak trunku 'ubit oko' (kako kažu oni Dalmoši za zaspati). I sada slijede one uobičajene točkice:

1. Gluma da spokojno i duboko hrrr

2. Pleees 'zlatnim palcem' po mobu

3. I tako urađujem naš 'Glas iz krpa'.

Recimo aktualno mi se čini vidjeti što udružuje ovaj naš novi dom Europu. Ekonomija? To mi je presurovo. 'Bratstvo - jedinstvo? Nipošto! Kršćanstvo? Dakako, jer jedino moguće jedinstvo različitih je u Duhu Svetom. Duh omogućuje da svatko bude svoj a kao takvi da smo zajedno. Osobina Duha Svetoga je da omogućuje identitet u pluralitetu. Hvala Bogu što su svi Europski narodi kršćanski. Svi smo dionici istoga Duha Svetoga. E, ali tu su različite kršćanske denominacije. Pravoslavci, anglikanci, protestanti. S pravoslavcima ne bi smio biti problem. Razmimoilaženja koja s njima imamo više su sociološke naravi nego dogmatske. Protestanti su već druga stvar. Premda smo sociološki vrlo bliski, dogmatski smo prilično daleki. Stvar je vrlo ozbiljna jer ako se ne poradi na ekumenizmu opasnost će rasti sve više i više, ne dao Bog rata nikada.

16.44 sati

Ha, čekati, samo čekati... Ma, i toga mi je i previše... Krenimo već sada s 'Večernjim razmatranjem uz mob'. Čudim se samome sebi kako sam unatoč jadnom stanju, baš onako 'žbljak', vedar i optimističan. Baš kao da mi 'sve cviće cvita' rekla bi jedna Sinjanka. A zašto ne? Gledaj samo kako ovaj tekstić nastaje. Brže pišem nego ikad. U ovoj ruci koja funkcionira držim mob po kojemu plešem 'zlatnim palcem' u ritmu koji dolazi iz ove 'udrene' glave. Pa, to je tako bjelodano jasno: po meni Duh Sveti izvodi nešto svoje. A što? Što, što? E, mislim da znam, ali 'nesmin' kazat. U pitanju je 'puno lipi stvari'. Eto mogu kazat da će to u 'punini vremena' biti znano. A i web župa Gospe Sinjske (www.paterluka.blog.hr) je dio tih 'puno lipi stvari'. Ma Bogu u ruke! Zdravi i veseli bili!

18.25 sati

Ma ubi me ova volja za radom. Samo radit', radit'... Joooj, da mi je ovako bilo 'u ono vrijeme' kad sam se kao prebijena mačka vukao do radnog mjesta. Ali dobro, nisam uvijek bio lin - ču - ga (fora od Dalmoša da su i oni Kinezi). Sjećam se da sam nakon višegodišnjeg sjedenja za knjigom s guštom kopao septičku jamu na Modravama. Joooj, koji je to užitak bio: doživjeti da ti znoj curi s čela. Ah, nostalgija, to je bol u srcu mom.

Da biste komentirali, prijavite se.