Fra Jozo Grbeš: „Pronađimo vrijeme šutnje i tišine da se možemo preobraziti!“

„Često su priroda i događanja odraz čovjeka. Mi njihovi i oni naši. Mnogi sve posjeduju, a ostali su bez ulja u svjetiljkama svojim. Postoje oni koje ja nazivam prazna tjelesa koja hodaju: stekli su slavu, moć, ime, ali je duša ostala prazna. Praznina u čovjekovom životu je opasna. Prazni ljudi nemaju što dati i koriste loše riječi, viču i galame. Praznina unutar čovjeka rađa bijes. Ne postojati u sebi znači ne biti“, započeo je fra Jozo svoju propovijed na 5. dan devetnice Gospi od Suza.
Autor: Laudato/M.R. Photo: zupa-pleternica.hr petak, 28. kolovoza 2015. u 15:02

Proslavljen je 5. dan devetnice u marijanskom svetištu Gospe od Suza u Pleternici. Pred tisućama vjernika, kojih svaki dan pristiže sve više hodočasteći svojoj Gospi od Suza, kustos hrvatskih franjevaca sjevernoameričkog kontinenta sa sjedištem u Chicagu fra Jozo Grbeš, OFM predmoli krunicu i propovijeda svaki dan devetnice, ususret središnjoj proslavi blagdana Gospe od Suza, kad će ovo marijansko svetište na Pleterničkom Brdu proslaviti 10 godina svetišta i 60 godina štovanja Gospe od Suza.

„Kako je dobro biti s onima koji mogu puno davati, koje nose u sebi mir i daruju ga ostalima. Ako čovjek dopusti sebi da ga susreti mijenjaju, da ga iskustva, mudrost pisana, znakovi prepoznatljivi, da ga mijenjaju – onda će doista živjeti u punini“, rekao je fra Grbeš.

Ova devetnica Gospi od Suza, kao i Pleterničko Brdo zapravo su sveti po tome da napunjaju dušu i srce, kazao je fra Jozo, a u isto vrijeme čistimo svoju prošlost da bismo puni mogli ići naprijed.

„U isto vrijeme kada razmišljamo o puninama i prazninama, možemo si postaviti pitanje: što je to meni sveto? Tko je meni svet? Često možda dobivamo dojam da je u našoj Domovini toga malo svetoga. Sveta mjesta nam nitko ne može uzeti. Sveto vrijeme odlaska nitko nam ne može uzeti i ono pripada nama. Svetost mjesta čini čovjeka da mora o puninama razmišljati, da mora razmišljati o tom svetom trenutku kada Bog govori čovjeku, o toj svetoj tišini i svetoj šutnji koju čovjek mora imati da bi čuo glas i razumio sebe. Da bi šapat Božjeg Duha shvatio“, govorio je fra Jozo Grbeš hodočasnicima Gospi od Suza.

Vika i galama nikada ne ulaze u čovjeka, kako je napomenuo fra Jozo, one imaju tendenciju zatvaranja duše: „Postoji i drugi govor, to je mekani i blagi šapat, a on je jači od svih govora i svih vika jer taj šapat ljudske riječi dolazi u dušu. Šaptanje je vrlo osobno, individualno…kada nam netko šapće mi moramo nakloniti uši duše. Šapat razoružava onog koji sluša. Osoba koja šapće svojom nježnošću znamo da nam želi samo dobro. Izuzetno je važno pronaći to vrijeme šutnje i tišine, vrijeme kada punina postaje naša sudbina. To je vrijeme kad se mi iznutra preobličujemo kao Krist na Brdu Preobraženja“.

Fra Jozo je govorio o tome kako nas prošlost može zarobiti, kako mi prečesto živimo u prošlosti vlastitih pogrešaka, žalimo za nečim ili nekim. Stalno se tužimo na propuštene prilike.

„Ako ne postanemo svjesni trenutka, onda nećemo vidjeti ljude oko sebe – a oni su najveći dar. Nećemo naći vremena za šapat, vremena za čuti riječ. Nećemo osjetiti snagu ljubavi koja nam se prikazuje i nudi“, naglasio je fra Jozo.

„Nemojmo trošiti previše vremena na stvarnosti koje nas razaraju iznutra i sukobe koji nam ne čine dobro, na praznine na koje smo potrošili dosta vremena, a nikamo nas nisu odvele. Ako budemo razumjeli jednostavnu stvarnost punine, ljubavi, riječi koja nikada ne viče nego poštuje, onda će nam biti lijepo živjeti. Naučit ćemo se strpljivosti, baštinit ćemo ostale kreposti“, kazao je fra Grbeš.

„Nemojte da ova devetnica bude brojka i samo tradicija, već da uspijemo život mijenjati! To je jednostavnost evanđelja, poruke Isusa iz Nazareta. Mi smo to u Crkvi našoj svi zakomplicirali. A Isus je to sveo na jednu jedinu zapovijed ljubavi i samo ljubavi. Ništa suprotnije kršćanstvu nije nego oholost i egoizam, to stoji direktno na putu Isusa iz Nazareta, to s njim veze nema. Vi koji imate problema s praštanjem, netko vas je povrijedio…zašto ne biste sa svakim razgovarali? Tu krivica nije bitna“, istaknuo je fra Jozo Grbeš u propovijedi.

„Zašto moramo čekati milost zadnjih 5 minuta koja možda neće doći? Da devetnica ne bi bila uzalud, kao i vaše žrtve i nakane, započnimo zajedno, jer bit će njima, bit će svima nama dobro“, pozvao je na kraju homilije fra Jozo.

 

Da biste komentirali, prijavite se.