Kraljevski put poniznosti

Svih tih prvih dana i koraka moga redovništva nisam mogao da ne promatram Mariju, jer Marija je najveća pomoćnica za svaki odziv. Spoznao sam da Marija potiče sve naše akcije i gradi mostove sjedinjenja s Kristom Isusom. Djevica Marija me također potiče na ono ujedinjenje s njezinom poniznošću i tako zajedno s njom po toj izrazito marijanskoj kreposti, svakoga dana mogu klicati EVO ME.
Autor: fra Mate Bašić/Laudato/A.L. Photo: images.elephantjournal.com utorak, 02. lipnja 2015. u 09:32

Sjedinjenje s Marijom je neophodni uvjet, svake kršćanske djelatnosti. Sjedinjenje postaje tlo pogodno za rast svakoga odziva, onom pozivu od Boga. Čvrsto se i sigurno odazvati, znači, odlučno prigrliti Marijinu poniznost i sasvim se u nju uživjeti. Na ovaj način, ja i svaki pozvani, po Marijinom se primjeru predajemo Duhu i dopuštamo da Duh Sveti po nama djeluje. Također ovo djelovanje Duha Svetoga na svakome pozvanome postaje: Duh Sveti sići će na te i sjena će te Svevišnjega osjeniti.

Odzivom, Bog u odazvanom nalazi poslušnu i podatnu dušu koja postaje aktualizator njegovih veličanstvenih planova. Marijina poniznost i prihvaćanje Božje volje po riječima: Neka mi bude po Tvojoj Riječi, predstavlja najjači primjer krčenja puta  za Božje prodiranje u ljudsku nutrinu. Marijin mi je primjer također pokazao da svaki pozvani postaje instrument koji je Bog odabrao, te po primjeru Marijinog prihvaćanja i poniznosti, i ja kao odazvani, nijednoga časa ne dovedem u pitanje Njegovo sveto djelo.

Trebalo je također vremena da postanem svjestan, kako Bog nije izvor dvosmislenosti i nejasnoća, nego sam ja sam uzročnik zbunjenosti i nejasnoće, zbog vlastite volje i pretenzija koje mi dolaze iz mojih afektivnih osjećaja.

Deus quaerit gloriam suam non propter se, sed propter nos. (Bog brižno pazi na svoju slavu, ne radi Sebe samoga, nego poradi nas.)

Zbog ove ljubavi Boga prema svakome stvoru, svaka zbunjenost postaje raskršće na kojem se čeka i ne zna kuda skrenuti, kuda ići. Zbog svoje ljubavi prema nama, kuda god krenuli, Bog će nas susresti na putu i ponovno nam na putu progovoriti.

Progovarao mi je svaki dan, ali Ga nisam čuo. Išao je sa mnom, ali Ga nisam vidio. Držao me, ali Ga nisam osjetio.

Bog mi je čak dopustio da odem od Njega, ali to je činio jer me nakon toga još boljeg našao.
Bog je preda mnom namjerno šutio, da bih Mu sada još više govorio.

Boga sam na kraju mogao tražiti i naći jedino na kraljevskom putu poniznosti, te Ga jedino tako mogao davati drugima.

Nastavit će se...

 

Da biste komentirali, prijavite se.