„40 dana u 40 crkava“ - 32. dan

Ništa čovjek nema, a da mu nije dano Odozgo, sve što dobi – na poklon dobi.
Autor: Velimir Ponoš Photo: Velimir Ponoš četvrtak, 26. ožujka 2015. u 10:06

32. dan – Crkva svetog Vinka Paulskog, Frankopanska 17, Donji grad

Četvrtak,  26.03.2015.

Emanuel, Montan, Maksima

„Tebi i tvome potomstvu nakon tebe dajem zemlju u kojoj boraviš kao pridošlica – svu zemlju kanaansku – u vjekovni posjed; a ja ću biti njihov Bog“, odjekuje današnje prvo čitanje iz Knjige postanka (Post 17, 3-9) u kojem Bog sklapa Savez s Abrahamom. Ništa čovjek nema, a da mu nije dano Odozgo, sve što dobi – na poklon dobi. Nit' što imam, nit'  što sa sobom mogu ponijeti, kad dođe vrijeme nakon mene. Posjed razvlašten, posjed je vjekovan, baština dana da bi se dala. Bog Riječ svoju drži, Gospodin se sjeća svojega Saveza. Sve prolazno je, osim Onoga koji ne prolazi. Stanje putnika i pridošlice na ovome svijetu stanje je, koje voljom izabiremo, stanje Duha po Sinu u Ocu.

Ulicom Frankopana, danas prolaze tramvaji i automobili, a ne tako davno, njome je prolazio potok Tuškanac. U Frankopanskoj su ulici, uz crkvu sv. Vinka, svoj dom našle sestre milosrdnice, najbrojnija redovnička zajednica na svijetu. Njih je sa svetom Lujzom de Marillac godine 1633. u Parizu, kao Družbu Kćeri kršćanske ljubavi, osnovao sveti Vinko Paulski, jedna od najvažnijih osoba 17. stoljeća. Milosrdnice, prve redovnice koji žive postolaturu izvan klauzure, u Zagreb stižu na poziv biskupa Haulika, kada godine 1845., iz austrijskog Tirola stiže prvih šest sestara: Augustina, Ivana, Karolina, Augusta, Veronika i Filipina. Gradnja pak crkve sv. Vinka i sestrinskog samostana počela je blagoslovom temeljnog kamena četiri godine ranije. Vođene geslom sv. Vinka: „Siromasi su naši gospodari“, sestre vide siromaha tamo gdje on zaista jest: i u bolesnom jer osnivaju bolnice, i u gladnom kojega hrane kroz pučke kuhinje,  i u djetetu jer otvaraju dječje vrtiće, i u mladeži jer grade gimnazije. U svakoj osobi prepoznati Kristovo lice, u svakoj potrebi pružiti potrebno. U samostanu kojim sada upravljaju milosrdnice Provincije Bezgrešnog Začeća BDM – Zagreb, boravi oko 130 sestara, a uz obilje aktivnosti, sestre su i čuvarice svetišta Majke Božje na zagrebačkim Kamenitim vratima.

Sveti Vinko Paulski sklopio je s Bogom vječni Savez, a vođen Presvetim Trojstvom, ustanovio je svoj život kao pravilo gdje bi si u svakoj situaciji postavljao tri ista pitanja: „Kako bi naš Gospodin o tome prosuđivao? Kako bi se On u tome slučaju ponašao? Što je On o tome rekao?“, jer znao je svetac „kako prije nego što Abraham posta, On jest“, a što danas veli Evanđelist Ivan (8, 51-59)
 

Da biste komentirali, prijavite se.