Pogled ljubavi skida maske

Blago čovjeku koji se uzda u Gospodina! usp. Ps 1
Autor: vlč. Filip Pavlović/Laudato Photo: www.stjoesbuckeystown.org četvrtak, 19. veljače 2015. u 00:39

Oči su ogledalo duše, tako i naši pogledi odaju sjaj našeg srca. Ako osjećate da je vaš pogled zamagljen i da je vaše oko izgubilo bistrinu okrenite se Kristu – on je svjetlost svijeta! Pod Kristovim svjetlom ćete vidjeti pravo lice stvari koje vas okružuju i koje vam se nude. Pod sjajem njegovog svjetla sve maske padaju.

Smrt danas nosi mnoge maske. Ovisnost o alkoholu obično čeka u zasjedi iza maske slobode! Slomljeno srce se skriva iza maske anticipativnog seksualnog užitka bez obveza ili zabrinutosti za posljedice! Iza maske superiornosti leži moć za uništavanjem ugleda i dostojanstva osobe. Čovjek koji ne poznaje kajanje neće dugo ostati čovjek!

Dopustite danas da vas Krist pogleda i da vas ispuni svojim svjetlom i skine vaše maske, da sebe i sve oko sebe možete gledati bistrim pogledom i vidjeti stvari u pravom svjetlu. Neka vas vaše bolesti i padovi danas približe Gospodinu i on će vas ozdraviti! Jer ljubiti Boga znači skinuti sve maske i izabrati stvarni život!

Istinski život kršćanina je križ! Kršćanstvo je vjera paradoksa, jer se strpljivo nošenje križa, žrtve i odricanja zbog ljubavi prema Gospodinu pokazuje kao put sreće i put života! Iz primjera života bogatih i slavnih vidimo da se povećanjem količine novca sreća ne umnaža u nedogled – to je ograničena sreća. Za pravu sreću je potrebno više – davanje sebe u žrtvi ljubavi za druge, u nošenju križa. No, pazite sada, nije kršćanski križ onaj kojeg smo sami skovali od drva vlastite lijenosti, nebrige, zavisti i egoizma. Takav križ s kršćanstvom nema veze. Kršćanski križ je križ majke koja se brine za svoje dijete, oca koji skrbi za obitelj, radnika koji se trudi u svom poslu, križ bolesnika koji strpljivo podnosi bolesti, križ studenta i učenika koji marljivo studira.

Nositi križ kao kršćanin znači hrabro se suočiti sa životom bez slabosti ili podlosti, to znači, pretvoriti poteškoće, kojih će uvijek biti u našem životu, u moralnu energiju, znači razumjeti ljudsku bol, i na kraju znači istinski ljubiti. Zbog toga, prihvaćanje križa za kršćanina znači radost, a ne tugu; znači sreću, a ne nesreću; znači život, a ne smrt! U tome je smisao one Isusove rečenice u današnjem odlomku iz Lukina evanđelja: "Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj poradi mene, taj će ga spasiti." Odbaciti maske i izabrati pravi put znači uzdati se u Gospodina jer "što koristi čovjeku ako sav svijet zadobije, a sebe samoga izgubi ili sebi naudi?" Ukoliko svoj vlastiti životni križ nosimo s Gospodinom i prema njemu neprestano upiremo svoj pogled nećemo se izgubiti. Ostati ćemo uvijek na pravom putu ako ne bježimo pred Kristom nego se gledamo oči u oči s njim. To je pogled ljubavi!

 

Da biste komentirali, prijavite se.