Pogledati se

Gospodine, Bože moj, tebi se utječem. (Ps 7, 2)
Autor: vlč. Filip Pavlović Photo: fundacaoterra.org.br subota, 21. ožujka 2015. u 08:21

Stigli smo i do kraja četvrtoga korizmenoga tjedna koji nosi naslov „Pogledi“. Danas u evanđeoskom odlomku vidimo kako su neki za Isusa govorili da je Prorok i Mesija, dok su se drugi čudili tomu govoreći da Mesija ne dolazi iz Galileje. Kada glazbenik svira u orkestru najbolje će pomoći izvođenju djela ako dobro ugodi tonalitet svog instrumenta i dobro odsvira svoj dio. Ukoliko ostavi svoj instrument raštiman, poslije da i tehnički dobro odradi sviranje, instrument će davati krivi ton, zbunit će ostale, a djelo koje se izvodi neće biti tako lijepo kako bi trebalo biti. Tako je i s izgradnjom naše savjesti i našim djelovanjem u društvu. Ako ispravno ugodimo svoju savjest prema Kristovu tonalitetu, pomoći ćemo i drugima da ga prepoznaju da i oni mogu svoje instrumente ugoditi i tako će naš doprinos biti i estetski kvalitetan, no bez oblikovanja savjesti sav drugi posao može krivo poći jer besmisleno je udarati ispravno akorde na raštiman instrument. Stoga ćemo danas moliti Gospodina za vlastito otkriće.

Gospodine neka padnu mrene s mog pogleda, da sebe opet otkrijem kao tvoj dar, danas me očisti, očisti moje srce, opravdaj me Gospodine i privini me k sebi, ne daj da se bojim, učvrsti moju volju da ne klone pred protivštinama. Osvoji Gospodine moje srce, daj da moje oči vide samo dobro i budu kao bistri izvori, daj da moje ruke čine samo dobro kako su Tvoje ruke činile, nek i moje ruke budu probodene služenjem drugima i darivanjem za druge. Daj da budem kao Ti dobar i drag i blag, daj da za mojom stopom ostane mira trag. Da bi bio nositelj mira drugima, čuvaj me Gospodine od grijeha, grijeh je taj koji zasljepljuje moju dušu, koji me čini nesposobnim vidjeti brata u potrebi, koji me onesposobljava da Te prepoznam u malenima, siromašnima, gladnima i žednima, u zatvorenicima i patnicima ovoga svijeta. Čuvaj me Gospodine od smrtnoga grijeha koji me može zauvijek rastaviti od tebe i strovaliti u pakao. Sačuvaj Gospodine moje srce od svake neuredne ljubavi bilo prema stvarima bilo prema osobama da ostanem slobodan za tebe. Čuvaj me od ljubavi prema novcu, prema častima, titulama, čuvaj me od lakomosti, častohleplja i taštine, čuvaj me od lijenosti, zavisti, pohlepe koji mi mogu zauvijek oduzeti radost. Daj mi jakost da Te mogu svjedočiti i kada to nije popularno, daj mi poniznost izvor prave radosti i temelj svake molitve i daj da Tebe ljubim ni iz jednog drugog razloga do Tebe, daj da sebe u Tebi otkrijem i živim u novosti života.

Kada otkrijemo sebe kao dar Božji i kao zadatak – da budemo savršeni poput našeg Oca na nebesima, kada prestanemo gledati druge kao konkurenciju i započnemo ih gledati kao svoju braću i sestre, djecu Božju, iznenada ćemo opaziti Božju radost i u sebi i oko sebe, vidjet ćemo kako smo sposobni više se radovati dobroti drugih, svakom njihovom koraku bliže Bogu i svakom napretku u usvajanju kreposti, nego li što smo se ikada radovali svojim koracima. Tako Bog bliješti radošću u srcima onih koji su mu blizu, a u našem pogledu se pojavi odsjev toga bljeska, da nikoga ne osuđujemo, da u najvećem grešniku uspijemo vidjeti dobrotu koju nitko ne može pronaći i da na mjestima s najvećom tamom ne ostanemo bez svjetla vjere. Prepusti Gospodinu svoje putove nek te vodi, pa iako ih i ne možeš posve razumjeti i premda ćeš možda često putovati i po tami i mrklini noći nećeš biti zabrinut – Bog će ti zasjati svojim svjetlom.
 

Da biste komentirali, prijavite se.