Svjetlost i tama

'Jedan će me od vas izdati.'
Autor: fra Zvonimir Pavičić, OFM Photo: pixabay utorak, 27. ožujka 2018. u 16:48
 
U ono vrijeme: Isus, sjedeći sa svojim učenicima za stolom, potresen u duhu posvjedoči: 'Zaista, zaista, kažem vam: jedan će me od vas izdati!'
Učenici se zgledahu među sobom u nedoumici o kome to govori. A jedan od njegovih učenika — onaj kojega je Isus ljubio — bijaše za stolom Isusu do krila. Šimun Petar dade mu znak i reče: 'Pitaj tko je taj o kome govori.' Ovaj se privine Isusu uz prsa i upita: »Gospodine, tko je taj?'
Isus odgovori: 'Onaj je kome ja dadnem umočen zalogaj.« Tada umoči zalogaj, uze ga i dade Judi, Šimuna Iškariotskoga. Nakon zalogaja uđe u nj Sotona.
Nato mu Isus reče: 'Što činiš, učini brzo!« Nijedan od sustolnika nije razumio zašto mu je to rekao. Budući da je Juda imao kesu, neki su mislili da mu je Isus rekao: 'Kupi što nam treba za blagdan!' — ili neka poda nešto siromasima. On dakle uzme zalogaj i odmah iziđe. A bijaše noć.
Pošto Juda iziđe, reče Isus: »Sada je proslavljen Sin Čovječji i Bog se proslavio u njemu! Ako se Bog proslavio u njemu, i njega će Bog proslaviti u sebi, i uskoro će ga proslaviti! Dječice, još sam malo s vama. Tražit ćete me, ali kao što rekoh Židovima, kažem sada i vama: kamo ja odlazim, vi ne možete doći.'
Kaže mu Šimun Petar: 'Gospodine, kamo to odlaziš?' Isus mu odgovori: 'Kamo ja odlazim, ti zasad ne možeš poći za mnom. No poći ćeš poslije.' Nato će mu Petar: 'Gospodine, a zašto sada ne bih mogao poći za tobom? Život ću svoj položiti za tebe!' Odgovori Isus: 'Život ćeš svoj položiti za mene? Zaista, zaista, kažem ti: Pijetao neće zapjevati dok me triput ne zatajiš.'
 
Današnji odlomak Ivanova evanđelja donosi nam dosta dramatičan izvještaj s večere koju je Isus blagovao sa svojim učenicima. Prvo Isus, koji je kako kaže evanđelist 'potresen u duhu', posve slobodno i otvoreno učenicima govori o tome da će ga jedan od njih izdati. Jedan od njih koji su sada s njim za stolom i jedan koji je zajedno s ostalima slijedio Isusa na njegovom putu te tako postao njegov učenik. Sada će on, u trenutku odluke, od učenika postati izdajica. Odbacit će Isusa. Takav Isusov govor kod ostalih učenika stvara nerazumijevanje i nedoumicu.

Sigurno nisu očekivali tako nešto, a i sam Petar je ranije Isusa pokušavao odvratiti od te 'ideje smrti', a vidimo kako još uvijek ni on, a ni ostali učenici ne shvaćaju taj Isusov govor. No, kako im je i sam Isus znao govoriti: shvatit će kasnije, poslije svih tih događaja koji će se dogoditi. U cijeloj toj nedoumici, opisan je i lik Jude Iškariotskoga koji više nema nedoumica, nego ustaje i izlazi iz zajedništva. Evanđelist kaže kako je bila noć u koju je Juda svjesno izišao. To samo potvrđuje veliku simboliku Ivanova govora o kontrastu svjetlosti i tame, te o Isusu kao svjetlu koje je došlo na ovaj svijet i sada o Judi koji se opredijelio za djela tame.  

Iako pisac u ovome odlomku stavlja veliku nedoumicu i nerazumijevanje, nama savršeno jasno opisuje i govori o oprečnosti tame i svjetlosti, o djelima onih koji pristaju uz tamu i onih koji ostaju vjerni Isusovi učenici sve do proslave Krista, ali i njih samih, kako im to Isus nagovješćuje kad Petru kaže da će i on poslije poći za njim. Uza sve poteškoće i nerazumijevanja, Petar i ostali učenici ostat će vjerni Kristu, ne će se dati zavesti.

Time nam pisac jasno poručuje da ostanemo uvijek uz Isusa, unatoč svim mogućim nejasnoćama i teškoćama, jer ćemo samo tako, uz njega, ugledati svjetlost novoga života u koji nas on sam uvodi.

 
Da biste komentirali, prijavite se.