Sjetimo se poruke fra Zvjezdana Linića za Veliki petak

„Mi katolici, ali i drugi kršćani, nastojimo godišnjom svetkovinom pratiti Isusa Krista korak po korak, kako se to događalo u ono vrijeme i kako nam to Evanđelja opisuju. Upravo u ovim danima dogodili su se najvažniji događaji s Isusom i oko Isusa koje mi neprestano komemoriramo“ - fra Zvjezdan Linić.
Autor: Laudato/A.L. Photo: Laudato petak, 30. ožujka 2018. u 08:16

fra Zvjezdan Linić

Ono što se u Crkvi događa na Veliki petak, upravo zato što nema misnog slavlja, zovemo obredi Velikoga petka. I u tim obredima želimo što je moguće jače sjetiti se i doživjeti događaj Kalvarije – Isusove muke, raspeća i smrti na križu i što god nam u tome može pomoći da to uključimo u taj obred  - Crkva to čini. Zato postoje tri dijela Velikog petka – prvo je služba riječi gdje je sve centrirano na muku Isusovu, čita se iz Evanđelja po Ivanu.

Drugo, iza toga je manifestacija pobjede križa. Dakle, Veliki petak nije dan očajne žalosti za Isusom, nego slavlja pobjede križa, pobjede ljubavi. Isus je na križu pobijedio – to ističe Veliki petak: pobijedila je ljubav Božja. I onda se daje vjernicima prigoda da počaste, da se poklone tom znaku križa. U mnogim crkvama, vjernik, kao što dolazi na pričest, može odati počast raspelu, dodirom, poklonstvom ili poljupcem.

I treće, vjernici, iako nema mise, ne odu duhovno gladni kući, nego se pričeste onom pričešću koja je posvećena na Veliki četvrtak, da od toga blaguju kao dodatak tim obredima Velikog petka. Ono što je na Veliki petak još značajno, baš u našim krajevima, jer mnogi vjernici ne mogu ići u Svetu zemlju, da se u crkve donese Isusov grob pa se u mnogim crkvama aranžira tzv. Isusov grob. Negdje se čak organiziraju i dežurstva vojnika pa ima mnogo i bogatih tradicija vezano uz to.
  

Da biste komentirali, prijavite se.