Bože ljubavi, neka se pokaže Tvoja moć i snaga koja mijenja svijet

Blagošću osvajati, poniznošću služiti, strpljivošću opraštati... Jednom riječu – ljubiti! Biram Božji dar, biram ljubav.
Autor: Diana Hunjadi/Laudato/M.R. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL utorak, 04. travnja 2017. u 10:00
Nerazdvojiva je sveza – povezanost s Kristom i ljubav. Odnosno nemoguće je biti kršćanin, a ne ljubiti. To je vjerojatno već mnogima znano. Ali kako ljubiti? Je li dovoljno misliti da poštujem sve ljude, da ne bih nikad nikog mogao ubiti, da nikome ne nanosim zlo...? Naravno da nije. Promišljajući o ljubavi obično nekako nesvjesno dijelim ljubav na ljudsku i onu savršenu, Božju. Bog ljubi svakog čovjeka jednako. Nije pristran, čitam danas u prvom čitanju, već prihvaća i neobrezane Židove, i pogane.

Svima daje jednaku mogućnost da postanu Njegovi krštenici. Ali još više, povezan je s baš svakim čovjekom od njegova začeća pa čak i ako taj čovjek nije kršten. Koliko ja prihvaćam ljude koji nisu moje vjere, koji nisu iz moje obitelji, koji nisu iz mojeg grada ili države? Koliko prihvaćam i ljubim zagrižene protivnike Crkve, osobe drugačijih svjetonazora, političkih opredijeljenja, spolnih sklonosti? Bog je u svakog čovjeka udahnuo svoj Dah, za svakog želi da se spasi. Svojim primjerom poziva mene na ljubav, poštivanje, prihvaćanje svakog, baš svakog.

Nadalje, u drugom čitanju čitam ove nedjelje da ljubav upravo i jest od Boga. Ta ljubav nije ona riječ koja je danas sveprisutna u raznim prilikama i neprilikama, već je to istinski dar Božji koji oplemenjuje ljudsko biće i sva njegova nastojanja.

Ljubav od Boga je uzvišena. Može li svijet ljubiti takvom ljubavlju? Velikodušnom, dobrostivom, onom koja ne zavidi, ne hvali se, ne nadima, nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo, ne raduje se nepravdi, a raduje se istini, onom koja sve vjeruje, sve podnosi, onom koja nikad ne prestaje? (iz 1 Kor 13, 4 – 8) Očito je da to nije ona „ljubav“ o kojoj svijet govori. Kad nekome čitam retke o ovakvoj ljubavi, čujem primjedbe da se radi o nečemu što „nikako nije ostvarivo“. Štoviše, „to nije ljubav“! Ali to jest ljubav kakvom je Bog mene prvi ljubio.

Mogu odustati od istinske ljubavi i dopustiti da svijet oko mene ne spozna što ljubav jest. Ali mogu izabrati i put prijateljstva s Isusom – svaki dan iznova ostajati u njegovoj ljubavi. Blagošću osvajati, poniznošću služiti, strpljivošću opraštati... Jednom riječu – ljubiti! Biram Božji dar, biram ljubav.

Bože ljubavi, ti si mene prvi ljubio, prihvatio, odabrao me za sebe sa svim mojim manjkavostima i nedostacima. Sada želiš da ja ostajem u Tvojoj ljubavi. Ne tražiš nešto preteško, nego mi nudiš radost, lakoću življenja, svoju blizinu. Nazivaš me svojim prijateljem! Nauči me ljubiti kako ti ljubiš, pomozi mi pronositi ovim svijetom ljubav koja traje, koja je iskrena i nepokolebljiva. U toj ljubavi neka se pokaže Tvoja moć i snaga koja mijenja svijet!

Amen.
 
Da biste komentirali, prijavite se.