Fra Stjepan Brčina: Zar Isusa možemo naći samo u euharistiji koju smo vam uskratili?

Fra Stjepan Brčina održao je jučer na Svetom Duhu misno slavlje petog utorka posvećenog sv. Antunu Padovanskom.
Autor: laudato.hr/D.R. Photo: Mihael Varenica srijeda, 15. travnja 2020. u 13:48

U svojoj propovijedi, fra Stjepan je skrenuo pozornost na ukazanje Isusa učenicima nakon uskrsnuća te podsjetio na Petrovo obraćanje židovskoj zajednici, prenosi Hrvatska katolička mreža.

- Članove zajednice je Petrov govor toliko dirnuo da su zapitali: Što nam je činiti? Imam osjećaj da i mi danas redovito pratimo vijesti da nam Stožer kaže što nam je činiti danas, ovaj tjedan ili mjesec. Naučili smo se i mi slušati i pitati: Što nam je činiti da spasimo život? Petar ne pripada Stožeru civilne zaštite, već duhovne zaštite. On upozorava na jedan drugi virus - kazao je fra Stjepan Brčina aludirajući na virus grijeha.

Rekao je kako je primio mnoge poruke vjernika koji pate jer ne mogu primiti euharistiju te pojasnio da nitko ne može oduzeti Isusa onome tko ga je istinski imao.

- Isus ne živi samo u sakramentima. Isus nema granice niti mu ikoji virus nešto može - poručio je fra Stjepan.

Spomenuvši se Isusova ukazanja Mariji Magdaleni nakon uskrsnuća, fra Stjepan je podsjetio da ga ona nije odmah prepoznala kao što ga i vjernici danas ne prepoznaju.

- Je li moguće da mi Isusa možemo naći samo u euharistiji, koju smo vam uskratili i oduzeli? Nije li Isus uskrsnuo, nije li prisutan u tvom i mom domu? U srcu na kraju krajeva? Zato pričam o virusu grijeha jer nam je on zatvorio oči zbog čega mislimo da ćemo biti preporođeni kada se dograbimo crkve i sakramenata - rekao je fra Stjepan navodeći da su sakramenti i crkve svakako od pomoći, ali da ovo što vjernici sada prolaze govori puno o vjeri pojedinaca i je li Krist živ u srcima.

- Što se dogodilo apostolima kada su primili Duha Svetoga? Nestao je strah. I ti u svome domu, sigurno si kršten, svi smo mi kršteni, ali možemo li se pohvaliti da smo se obratili? - zapitao je fra Stjepan napomenuvši kako je za obraćenje potreban cijeli život.

Pozvao je na poštivanje svih mjera koje štite ovaj život i fizičko tijelo, ali i da se ne zaboravi na duhovno te da se čovjek ne vrati u oholi, ubrzani život kojim je živio dosad.

- Mi odmah pomislimo: Moram se osloboditi ovih par grijeha koje činim svaki dan i ja sam top vjernik! Ali potrebno je obraćenje srca i misli. Koliki su vjernici samo religiozni? Možda im je ovih dana nedostajala crkva jer je Uskrs i jer su religiozni - oni su naučili ići samo povremeno u crkvu. A gdje je srce? Isus nas uskrsli želi osloboditi od folklora i tradicije. Želi biti živ u našim srcima i našim obiteljima. Zato kada se govori o obraćenju, ne misli se samo na moralno obraćenje od nekog specifičnog grijeha - naveo je fra Stjepan rekavši kako mnogi misle da su pravi kršćani, iako se ne povode Riječi Božjom, već svojim mišljenjem.

Podsjetio je također na Judu koji je u Kristu imao najboljeg biskupa, svećenika i duhovnika, ali je bez obzira na to zgriješio.

- Problem nije vodstvo naše Crkve ako se naš stav i naše srce ne promijeni. Zato se trebamo kloniti osuđivanja i iskakanja iz okvira - rekao je fra Stjepan Brčina završivši propovijed podsjećajući kako je sveti Antun Padovanski cijeli svoj život proveo slaveći Boga jezikom i podučavajući druge. 

- Zašto se Isus obratio Mariji Magdaleni, jednoj neznatnoj figuri? Zašto se nije prvo ukazao duhovnim vođama, apostolima i poglavarima? Mnogi mislite da je lako nama svećenicima jer smo s Bogom na 'ti'. A eto vidite, Isus se nije prvo išao ukazati apostolima, već neznatnoj ženi. Želim te time ohrabriti da se ne bojiš u svome domu, možda ti upravo sada Isus stoji iza leđa i govori tvoje ime. Nemoj umišljati da ne možeš sresti Boga živoga - On je tu i želi ti ispuniti srce mirom - zaključio je fra Stjepan.

 

Da biste komentirali, prijavite se.