Moj advent bit će 'Bdjeti i činiti'!

Ne znam kad će novi svijet nastati, niti kada će povijest ovoga svijeta završiti, no poziv na bdijenje nije poziv na čekanje tog trenutka.
Autor: Diana Hunjadi Photo: pixabay.com srijeda, 05. prosinca 2018. u 18:43

Prolazim kroz grad pun ljudi. Gledam lica zgrčena jadom, leđa povijena brigama, usta puna razočaranja, panike, srdžbe i svakojakih ružnih osjećaja. Čovjek postaje sve više svjestan da nešto nije u redu. Ne postoji nada za rješenje svjetovnih problema, ne nazire se kraj nezadovoljstvu. „Kamo ide ovaj svijet?“ nerijetko čujem.

Ja kao kršćanka sve to strpljivo podnosim jer živim u nadi „nove zemlje“. Prve nedjelje u došašću, čujem Isusov poziv: „Bdijte!“ Ne znam kad će novi svijet nastati, niti kada će povijest ovoga svijeta završiti, no ovaj poziv nije poziv na čekanje tog trenutka. Bdjeti se ne može u ne činjenju. Bdjeti i činiti! U iščekivanju Isusovog rođenja na Božić, ali i u iščekivanju njegovog ponovnog dolaska. Prepoznajem Isusov sveobuhvatan poziv na potpuno zalaganje u izgradnji novoga svijeta koji počinje ovdje, na zemlji, u ovom svijetu nesavršenstva. Zato odlučujem preispitati svoju spremnost na novi dolazak, u svakom segmentu svojeg života.

Budnost u svakodnevnom radu. Želim svoj rad prožeti Bogom. Hoću početi raditi savjesnije, redovitije ispunjavati svoje dužnosti, poštivati rokove, uvažavati nadređene, biti puna ljubavi prema podređenima, pružiti osmijeh kolegama. Moje vrijeme rada može biti prožeto većim angažmanom i boljom iskorištenošću radnog vremena.

Budnost u vjeri. Još uvijek postoji jedan dan u tjednu kada bih mogla otići na misu osim nedjelje. Posebnu priliku vidim u zornicama. Nisam do kraja odlučila niti želim li produbljivati svoju vjeru pohađanjem neke grupe u župi, ili možda nisam revan u pohađanju već odabrane grupe. Mogu dati više od sebe za svoju župu i Crkvu općenito. Želim dovesti nekog novog da se oduševi Kristom poput mene. Odlučujem produbiti svoju duhovnost i povećati pobožnost.

Budnost u odnosu prema drugom čovjeku. Dat ću više ljubavi članovima svoje obitelji. U potpunosti izbacujem ružne riječi i uvrede. Moji roditelji, moja braća i sestre, moja djeca, moje bake i djedovi trebaju osjetiti da ih ljubim. Pokazat ću im to lijepim riječima, služenjem i pomaganjem. Zapostavila sam i neke prijatelje, kumove, susjede. Javit ću im se i posjetiti ih. Želim i njima prenijeti radost vjere.

Iščekujem Isusov slavni dolazak. Neka moj advent bude zbog toga pun radosti!

 

Da biste komentirali, prijavite se.