Ne iskušavaj Gospodina, Boga svoga

Ne bismo se trebali svojevoljno i nepotrebno dovesti u zlo i očekivati ​​čudo od Boga.
Autor: laudato.hr/D.R. Photo: pinimg.com srijeda, 22. travnja 2020. u 16:15

Vjerojatno ste već čuli ove riječi iz Knjige Ponovljenog zakona (6,16), koje je Isus citirao samom Sotoni koji ga je napastovao u pustinji (Mt 4,7; Lk 4,12). Ali što to točno znači i kako se to odnosi na kršćane i koronavirus?

Na uskrsnu nedjelju, jedan protestantski pastor iz Louisiane odbio je poslušati vladinu zabranu većih okupljanja te je pozvao svoju vjerničku zajednicu da se zajedno sastanu na nedjeljnom slavlju. Jer, neće ih zastrašiti virus..

Međutim, dogodilo se upravo suprotno. Netko od zaraženih bio je u crkvi među ljudima, a nekoliko njih sada se bore za život, dok je jedan član zajednice navodno umro od virusa.

Pastor je tijekom službe ponosno isticao da je Bog veći od virusa i pozivao prisutne da se slobodno međusobno pozdravljaju rukovanjem, zagrljajem i slično. Njegovo isticanje Božje veličine zasigurno je istinito. Bog je beskrajno veći od ovog virusa ili bilo kojeg virusa.

Međutim, ovaj pastor nedugo zatim preminuo je od koronavirusa, a članovi obitelji koje je ostavio iza sebe svi su pozitivni na virus. Njegova kći sada traži od drugih da se pridržavaju sigurnosnih mjera.

Koju lekciju možemo ovdje iščitati? Smijemo li odmah doći do zaključka da taj pastor nije imao vjeru? Ne. Trebamo li se plašiti pred virusom? Ni to. Ali definitivno što trebamo je ne iskušavati Boga. Drugim riječima, ne bismo se trebali svojevoljno i nepotrebno dovesti u zlo i očekivati ​​čudo od Boga.

U evanđeljima čitamo kako je Sotona odveo Isusa pred Jeruzalem i postavio ga na vrh hrama. Tada mu je rekao ako je Sin Božji da se baci jer je pisano da će ga anđeli nositi i paziti da ne udari nogom u kamen. Prvo je iznenađujuće da je Sotona citirao Bibliju Isusu, koliko god to zvučalo nevjerojatno. Tužno je, ali istinito da Sotona poznaje Bibliju puno bolje nego mnogi kršćani.

Sotona je htio da Isus dokaže da je on Sin Božji. 'Skoči s vrha hrama i pusti anđele da te uhvate', govorio mu je Sotona. Ali Isus mu odgovara: 'Također je napisano: 'Ne iskušavaj Gospodina, Boga svoga.' (Mt 4,5-7).

Jedna je stvar ako u izoliranom selu propovijedate evanđelje i odjednom se svi seljani razbole. Našli ste se sami u širenju Božjeg djela, nemate liječničku pomoć. Bog će vas ili izbaviti ili ćete se i vi razboliti, a možda i umrijeti. Od Boga možemo zatražiti zaštitu i ozdravljenje i u tome nema ništa praznovjerno.

Možete čak i osjetiti da vas Bog poziva da naviještate evanđelje na opasnom području. Znate da možete biti ubijeni zbog toga, ali vi ste spremni riskirati svoj život za Isusa.

Međutim, druga stvar je otići svojevoljno na opasno mjesto kad to ne morate, očekujući da vas Bog zaštiti. Još je gore kad stvari pretvorite u javni test vjere jer biste mogli navući na sebe prijekor u ime Božje.

Spomenuti pastor iz Louisiane očito je bio odvažan i neustrašiv zbog svoje vjere i zbog toga se nije bojao suprotstaviti se vladi kad je osjetio da su mu ugrožena prava. Ali kad kaže da se on i njegovi vjernici ne boje umrijeti za Isusa i za slobodu, sa svim poštovanjem, vjerujem da mu nedostaje poanta.

Prvo, nema potrebe igrati se s potencijalno smrtonosnom bolešću. Zašto biste prerano umrli ako Bog ima dužu svrhu za vaš život? Drugo, što je s drugima koje biste mogli zaraziti? Što je s nevinim ljudima kojima biste mogli nesvjesno prenijeti virus?

Neki će se pozvati na tekst iz Poslanice Hebrejima 10,25 govorieći: 'Ali Biblija nam naređuje da ne propuštamo svoje sastanke i nitko me neće spriječiti u tome.' Tada bi pogriješili u shvaćanju jer nas tekst poziva da ne ulazimo u naviku izoliranja. Ne zapovijeda nam da prisustvujemo svakoj pojedinoj javnoj službi. Niti nam zapovijeda da se okupljamo u velike grupe. A sigurno nam ne govori da ignoriramo smjernice javne sigurnosti.

Zar stvarno citirate isti ulomak kada su vaša djeca zaražena gripom ili vodenim kozicama pa ih vodite u crkvu riskirajući da zarazite druge? Ili mudro ostajete kod kuće? Jesam za to da budemo hrabri u svojoj vjeri i osobno sebe stavljam u službu prenošenja evanđelja drugima. I ako nam Gospodin zapovijedi, mi trebamo biti poslušni bez obzira na posljedice. Ali također razumijem da je pogrešno stavljati Gospodina na kušnju.

Budimo ljudi mudrosti i vjere. A to znači ne stavljati našeg Boga na kušnju. I neka pastori na koje se pozivam u ovom članku budu zapamćena po evanđeoskom radu tijekom života, a ne po specifičnom događaju vezanim za virus.

Autor članka je dr. Michael Brown objavljen na portalu Christian Post.


 

Da biste komentirali, prijavite se.