'Oh, kad bi sav narod Gospodnji postao prorok!'

Meditacija uz Evanđelje
Autor: Anja Novak/Laudato Photo: pixabay.com nedjelja, 30. rujna 2018. u 17:37

Živeći u današnjem svijetu, svakodnevno se, kao nositelji Kristova identiteta susrećemo sa ljudima koji i nisu ''službeno'' unutar crkvene zajednice. No, mnogi od njih nositelji su evanđeoskih kreposti, dobra koje izvire iz Boga, nositelji radosti i pomirenja. Ipak, mi Kristovi, ponekad baš poput Jošue i Ivana zauzimamo pogrešan stav prema 'tim drugima koji nisu s nama' razmišljajući kako Bog preko njih ne djeluje, kako je samo nekolicina odabranih koji nose Božje planove i promisli.

Razmišljam kako sam se puno puta do sada osvjedočila kako Bog djeluje i kroz najrazličitije i najneočekivanije duše. 'Duh puše kuda hoće', smijem li ga ja svojim predrasudama usmjeravati?

Svakako ne. Jer, uistinu, kada se bolje ispitam i usudim se nazvati stvari pravim imenom – shvaćam da često nevoljko gledam na one koji ''nisu s nama'' a ''rade za nas''. A dostatna je ''čaša vode'' koju smo baš svi pozvani dati i evo nam plaće velike u Kraljevstvu.  

Shvaćam – potrebno mi je ponovno obraćenje. Onaj temeljni stav srca koji uz Isusa ne prianja egoistično čuvajući svoju poziciju, status i privilegije, već ono srce koje je uz Isusa da bi pronosilo dobro, radost i evanđeoske kreposti na što više ljudi. 'O kad bi sav narod Gospodnji postao prorok', uzvikujem s Mojsijem i molim za obraćenje vlastite duhovnosti. Jer uistinu, više brinem o onima ''drugima' i njihovim djelima i životu, nego li što brinem jesam li ja uistinu Kristov.

Postavljam si pitanje – vodim li ja život koji čini da se dostojno nazivan Kristovom učenicom?
U traženju za odgovorom molim s današnjim psalmistom – 'od potajnih grijeha očisti me. Od
oholosti čuvaj slugu svoga da mnome ne zavlada'. Ovom nedjeljom, meditiranjem nad ovim živim, aktualnim Isusovim porukama, molim za obraćenje vlastitih stavova i odlučujem gledati dobro. Da, zaista Bog je toliko velik i šalje svojega Duha brojnim dušama i da, On zaista djeluje i preko mojega šefa koji možda ne polazi nedjeljnu misu, i preko mojih prijatelja koji nikada ne mole krunicu, i mojih bližnjih koji ne pohađaju pobožnosti – Bog djeluje! Jer srce je njihovo obavito evanđeoskim krepostima, dobrom koje Bog usađuje u čovjeka.

Moj identitet jest u prianjanju uz Krista i u stalnoj brizi da ovim svijetom nosim njegovu poruku kao Božji čovjek koji se raduje svakoj duši na koju Bog šalje svoju milost!

Od potajnih grijeha očisti me, Gospodine moj. Često sam sebi mažem oči da radim neke stvari da bih očuvao dostojanstvo tvojega imena, a zapravo sam sebi čuvam poziciju i status kraj tebe. Kolikima sam kao takav bio sablazan? Otvori mi oči za moje padove, za moje oholosti i dopusti mi obraćenje srca. Da se zaista s Mojsijem radujem svakoj duši koja te spozna i da zauzmem i živim stav pravog Božjeg čovjeka. Jer dostatna je i čaša vode, a u Tvojem Kraljevstvu za svakoga ima mjesta.
 
 

Da biste komentirali, prijavite se.