Potraga za prvozaraženim

Profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu don Ivan Bodrožić na svom portalu patrologija.com objavio je zanimljivo duhovno promišljanje u svezi s pandemijom koronavirusa.
Autor: don Ivan Bodrožić/laudato.hr/D.R. Photo: Flickr nedjelja, 17. svibnja 2020. u 15:36

Kako bi suzbili epidemiju dosad nepoznatog virusa za koji još ne postoji cjepivo, liječnici su tražili prvozaraženoga, te tako otkrivali put od koga i kuda se je zaraza širila. Otkrivanjem slijeda zaraze moglo se postaviti pretpostavke njezina učinkovitog suzbijanja.

Glede problema zaraza postoji iskustvo iz povijesti spasenja od trenutka kad je krenula zaraza pogubnoga grijeha koja se proširila na ljudski rod od jednoga čovjeka – Adama. Ali Bog nije htio dopustiti da svi ljudi budu žrtve smrtonosne zaraze, pa je onda odlučio potražiti prvozaraženoga krivca i tako rekonstruirati slijed liječeći jednog po jednog od zaraženih bolesnika.

Zato je poslao svoga Sina u obličju grešnoga tijela kako bi on kao pravi, ali novi i besmrtni Adam, uzeo mjesto onoga koji je bio stvoren na njegovu sliku. A Krist je podmetnuo leđa spašavajući, liječeći i obnavljajući bolesno čovječanstvo dajući mu udjela u svome božanskom životu.

Štoviše, dao je svoj život kako bi kao Prvorođenac od mrtvih svojom smrću i uskrsnućem postao prvak i glava izliječenoga čovječanstva, slobodna od zaraze grijeha i zaštićena od zadaha smrti.

 

Da biste komentirali, prijavite se.