Razmišljanje o životu

Razmišljanje o životu jednog svećenika koji je cijeli svoj život utrošio za svoje vjernika, a nakon moždanog udara, već je dvije godine gotovo nepokretan.
Autor: vlč. Krunoslav Pačalat Photo: pixabay.com nedjelja, 30. prosinca 2018. u 11:13

Malo razmišljam o životu i dolazim do zaključka da je život lijep. Ponekad je zahtjevan ali je lijep. Treba samo u glavi shvatiti i prihvatiti da mi nismo svoj život stvorili nego dobili na dar. Od koga? Od Stvoritelja. I On nam je u Bibliji dao upute i primjer kako ga živjeti. Preko svoga Sina nam je pokazao kako se živi. Dakle, jasno nam je iz tog primjera da trebamo odbaciti svoje planove i očekivanja,  koji su 95 % sebični i živimo po svome. Odrediti prema Bibliji svoje prioritete (ne prema sebi), i živjeti ''punim plućima'', ne se štedjeti ali paziti pritom na sebe i svoje dostojanstvo. Ne ići nikad protiv sebe ni drugoga niti dati protiv sebe. No, mijenjaj, ako možeš, situacije oko sebe i drugoga, ako ne možeš,  prihvati to. Samo nemoj ići na ičiju štetu. Gdje je tu sloboda koju smo dobili od Boga, netko će pitati?! Upravo je to sloboda. Vladati sobom, i ne biti ovisan o bilo čemu. Jedan pjesnik, točnije  Gustav Krklec, ovako piše u svojoj pjesmi: ''Sretan susret'':

 'Guslara sretoh. Bio je slijep
Al' reče: "Sinko, život je lijep!"
Zbunih se malko; "Zar zbilja lijep?!"
"Vidjet ćeš, sinko, kad budeš slijep!'

To je i Isus rekao onom mladiću: 'Idi prodaj sve… pa pođi za mnom!' Mk 10, 21. Da, Isusov neočekivani odgovor otkrio je problem u srcu tog čovjeka. On je bio previše vezan za svoj imetak, a nesumnjivo i za moć i ugled koje mu je on donosio. Nažalost, njegova ljubav prema svemu tome pokazala se puno jačom od ljubavi koju je osjećao prema Kristu. Dakle, ono 'jedno' što mu je nedostajalo bila je iskrena, samopožrtvovna ljubav prema Isusu. To se ne odnosi samo na bogate, niti samo na siromašne, niti samo na ljude određene rase ili nacionalnosti, a niti samo na one koji su živjeli u to doba, već svi imaju priliku prihvatiti Isusov poziv.

Dakle, i tebi su upućene Isusove riječi: 'Dođi i idi za mnom!'

Dakle, čini sve u životu prema svojim prioritetima, koje ravnaj prema Bibliji. I daj sve od sebe. I pritom ne dopusti da postaneš vjerski fanatik. Budi 'normalan' vjernik. Slušaj Crkvu, to znači: papu, biskupe i svećenike. Ne budi duhovniji i pametniji od njih. I bit ćeš sretan ovdje na zemlji i kod Boga.

Ako ti obitelj nije u redu, ne znaš ništa o životu. Ako ne trpiš nevjernika te ga hoćeš pridobit na svoju stranu obratiti ga, ne poštuješ njegovu slobodu koju mu je Stvoritelj dao i poštuje je, nisi dobro shvatio život. Ali, ako svojim životom i svojom prisutnošću unosiš mir te nastojiš uvijek biti blag, dobar, ponizan, samozatajan....  to je život po Bibliji. I još izbjegavaš grijeh i ne miriš se s njim, to je život po vjeri.  Inače si dvoličnjak, koji jedno vjeruje i živi a drugo govori! Treba živjeti po onome što piše u Bibliji. Onda ćeš znati, na kraju života, zašto si postojao i kamo ideš i koji je smisao tvoga života.

 

Da biste komentirali, prijavite se.