Zašto je raj prikazan kao veliki pahuljasti grad u oblacima?

U zapadnoj kulturi odgajani smo tako da zamišljamo točno određenu sliku raja, a to je svjetlosni grad smješten u oblacima sa zlatno-bisernim vratima gdje je sve u potpunosti bijelo.
Autor: aleteia.org/Laudato/prevela:K.P. Photo: pixabay.com petak, 10. studenog 2017. u 15:19
Odakle je došao ovaj zamišljeni prikaz vječnog raja i je li on točan prikaz onoga kako raj zaista izgleda?

U mnogim kulturama kroz povijest raj (život poslije smrti ili grad u kojem borave bogovi) prikazan je kao da se nalazi negdje na nebu. U grčkoj mitologiji bogovi su živjeli na vrhu planine Olimp koji je uvijek bio prekriven oblacima.

Tipične slike planine Olimp prikazuju je kao grad s fizičkim građevinama među oblacima, odnosno kao krajolik na nebu s velikim pahuljastim oblacima na kojima sjede bogovi.

U kršćanstvu je upravo takav način prikaza neba i raja preslikan. Također posljedica ovakvog zamišljanja raja su nastali iz drevnih spisa u kojima se spominju 'oblaci u raju' .

Daniel je tako zabilježio sljedeću rajsku viziju: Na nebeskim oblacima dolazi netko kao Sin Čovječji. (Daniel 7:13)

Uključujući tu istu Danijelovu viziju, Isus je rekao svećeniku: 'Poslije toga ćete vidjeti Sina Čovječjega koji sjedi s desna Oca i dolazi u raj na nebeske oblake.'

Sveti Ivan Pavao II. komentirao je ovu temu tijekom jedne opće audijencije: U kontekstu Otkrivenja, znamo da 'raj' ili 'sreća' u kojoj se nalazimo nije apstrakcija niti fizičko mjesto u oblacima, nego živi, osobni odnos s Presvetim Trojstvom. To je naš susret s Ocem koji se odvija u uskrslom Kristu kroz zajedništvo Duha Svetoga.'

Raj je mnogo više od grada u oblacima, to je vrhunac naše duboke i trajne ljubavi prema Bogu. To je 'vjenčanje' gdje se susreću istina, ljepota i dobrota, mjesto vječne radosti koja ispunjava sve čežnje našeg srca. To je najljepša slika raja koju možemo zamisliti.

 
Da biste komentirali, prijavite se.