Znate li se doista prekrižiti?

Evo nekoliko savjeta kako se prekrižiti pravilno i sa punom svješću onoga što činimo.
Autor: aleteia.org/laudato.hr/D.R. Photo: rockonlocke.ca srijeda, 04. ožujka 2020. u 16:55

Osnovna gesta svakog kršćanina je križanje. Prstima dotičemo čelo, prsa i oba ramena izgovarajući 'U ime Oca, i Sina, i Duha Svetoga'. Ova gesta i formulacija koristi se pri svakoj molitvi, toliko često da je ponekad vršimo mahinalno ili možda 'kao da tjeramo muhe'.

Neki teolozi tvrde da je isto reći da vjerujemo u trojedinoga Boga i prekrižiti se. Zapravo, križanje jest gesta kojom to izražavamo. No, jesmo li toga uvijek svjesni? Znamo li da svakom gestom križanja i izgovaranja odgovarajućih riječi zapravo vršimo jednostavan kršćanski obred slavljenja Boga?

Naime, križanje nije tek obična gesta. Ona ujedinjuje nebo i zemlju, ljudsko i božansko. Mnogi kršćani podnijeli su mučeništvo upravo zbog ove geste. Stoga, sljedeći put kada se budete prekrižili možete imati na umu sljedeće:

Podignite desnu ruku na čelo i recite: 'U ime Oca'. Imajte na umu da vam tada ljubav Stvoritelja po vjeri može otvoriti um duhovnim stvarnostima. Spustite potom ruku na prsa i recite 'i Sina', baš kao što se u svojoj ljubavi Spasitelj spustio na Zemlju. Potom prijeđite rukom s lijevog ramena na desno i kažete 'i Duha Svetoga'. On je onaj koji sve ujedinjuje.

Osim toga, križajući se možete izgovoriti kratku molitvu kako bi si dublje posvijestili tu važnu kršćansku gestu:
'U ime Oca koji me je iz ljubavi stvorio,
U ime Sina koji me je iz ljubavi spasio,
U ime Duha Svetoga koji mi s ljubavlju daje život.
Amen.

 

Da biste komentirali, prijavite se.