Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog s. M. Berislava Grabovac Duhovno-obrazovni centar Marijin dvor, Lužnica kod Zaprešića
"Sveti Vinko Paulski veliki apostol kršćanske ljubavi, osnovao je u Parizu u 17. stoljeću zajedno s Lujzom de Marillac, družbu Kćeri kršćanske ljubavi koja je preuzela skrb za ljude s ruba društva – za napuštenu djecu, siromahe, bolesne, stare, zatočene. Kako se njihov broj neprestano povećavao, njihova se djelatnost počela širiti i izvan granica Francuske – po Europi i svijetu. Danas je stablo Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog najbrojnija redovnička zajednica na svijetu, s mnogo svojih ogranaka, od kojih jedan zasađen i u Hrvatskoj."
Pitaj redovnicu
Družba sestara Presvetog Srca Isusova s. Dobroslava Mlakić Kuća matica "Nazaret", Rijeka
"Karizma Družbe sestara Presvetog Srca Isusova je karizma utemeljiteljice te Družbe službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić. U imenu Družbe iščitava se njezin duh i identitet. Sestre Presvetog Srca Isusova su pozvane ljubavlju Kristova Srca ljubiti Boga i bližnjega te svojim predanjem, molitvom i apostolskom djelatnošću u duhu naknade i zadovoljštine pridonositi rastu kraljevstva Božjega na zemlji i spasenju svih ljudi (usp. Konstitucije II/6). Družba sestara Presvetog Srca Isusova je aktivna apostolska redovnička zajednica karitativnog usmjerenja."
Pitaj redovnicu
Red bosonogih karmelićanki s. Marija Petra Fišter Samostan Karmel, Marija Bistrica
"Sv. Pismo veliča ljepotu Karmela gdje je prorok Ilija branio čistoću vjere Izraelove u živoga Boga. U 12. stoljeću ondje su se sklonili neki pustinjaci, kasnije su osnovali Red za provođenje kontemplativnog života pod zaštitom svete Bogorodice Marije. Redovnici su se preselili u Europu i tu nastavili život po karmelskom Pravilu prilagodivši ga tamošnjim prilikama i popustili su u strogosti koja je bila na počecima Reda. U 15. stoljeću osnivaju se i ženski karmelićanski samostani. Red je u 16. stoljeću obnovila sv. Terezija Avilska i dala novi zamah svojom molitvenom karizmom osobito obnovljenoj grani Reda.
Hrvatske karmelićanke i karmelićani pripadaju terezijanskoj grani Reda. Sv. Tereziju Avilsku smatraju obnoviteljicom i utemeljiteljicom Reda bosonogih karmelićana (OCD), kao uostalom i cijela grana Reda."
Pitaj redovnicu
Red sv. Klare s. M. Tarzicija Čičmak Samostan sv. Klare, Zagreb
"Sveta Klara Asiška je u 13. stoljeću pod vodstvom i po nadahnuću sv. Franje Asiškoga utemeljila jedan od najstarijih Redova. Red sv. Klare počiva na čvrstim temeljima Svetoga pisma, liturgije te crkvene i franjevačke predaje što klarisama jamči vjerodostojnost njihova svjedočenja u Crkvi i svijetu. Izraz tog unutarnjeg, duhovnog života, vidljivi je znak svjedočenja a riječ je o njihovom redovničkom odijelu, grbu Reda i franjevačkom znaku Tau koji je simbol povezanosti Isusa Krista i čovjeka."
Pitaj redovnicu
Ukoliko niste sigurni kome želite postaviti pitanje postavite pitanje, a neki od svećenika će vam odgovoriti.
Arhiva
Odgovara:

s. Marija Petra Fišter

ponedjeljak, 22. prosinca 2014.

Duhovni poziv

Hvaljen Isus i Marija! Nekad sam bila samo tradicionalni vjernik i nisam shvaćala zapravo svoju vjeru, nisam bila posvećena tome. Bog je uvijek postojao u mom životu, i ja sam vjerovala, ali sve je to bilo samo tradicionalno. Dok nije došlo do preokreta, tj.do mog preobraćenja. Kada sam se obratila upoznala sam živoga Boga, počela sam čitati Bibliju, dolaziti u molitvene zajednice, crkvu. Isus me jednostavno oduševio. Moja priča o "duhovnom pozivu" neznam kako bi to nazvala, počela je na duhovnoj obnovi kod fra Ive Pavića u Šurkovcu.. Tijekom molitve fra Ivo je rekao: "u ovom trenutku dva mladića i jedna djevojka dobivaju poziv da slijede Krista" , kad je on to rekao mene su prošli trnci, osjetila sam da sam to ja i počela sam jako plakati i tad sam čula glas koji mi je rekao: "Ne boj se, svjedoči me." Prvo što mi je prošlo kroz glavu bilo je: "Bože moj pa ne zoveš me valjda u časne sestre? Nisam ti ja za to." Nakon te obnove to me počelo jako uznemirivat, počela sam susretat časne sestre, di god bi došla govorilo bi se o duhovnom pozivu. I jedan dan dogodio mi se susret sa jednom časnom sestrom. Kao što uobičajeno radim pozdravila sam sestru kao i vas na početku sa "hvaljen Isus i Marija" i ona je počela razgovarati samnom. Iznenadilo me to. I tako kroz razgovor pitala sam ju iz kojeg je reda- Družba Marijinih sestara čudotvorne medaljice. Uzela je moj broj,da se čujemo. I čule smo se stvarno, pozvala me u samostan da dođem i vidim i stvarno sam htjela doći i na kraju sam odjednom izgubila kontakt sa njom (ona je prestala odgovarat.) Nakon toga zaboravila sam na taj poziv, i vratila se uobičajenim stvarima, bila sam smirena dug period. Dok nedavno nisam opet počela razmišljat o tome, i opet me to uznemiruje. Sanjala sam da sam se susrela sa časnom sestrom ( imala je plavi habit) i pomogla sam joj da sjedne na mjesto u tramvaju jer nije mogla sama. Okrenula se i zahvalila mi, časna je bila toliko lijepa s plavim očima. I kroz razgovor pitala sam je iz kojeg je reda, a ona mi je pokazala Gospinu čudnotvornu medaljicu. Stvarno se trudim živjeti posvećeno kao laik i zadovoljna sam, svjedočim o Gospodinu di god da se nađem, i sretna sam i ispunjena kad to radim. Ali ja ne želim biti časna sestra. Želim imati svoju obitelj. I ne vidim se u časnama, mislim da ja nisam za to. Hvala vam unaprijed na odgovoru. Božji blagoslov!

Foto: flickr.com

Hvaljen Isus i Marija! Drago mi je da mogu s tobom razmišljati o pozivu. Poziv je Božji dar. Sami sebi ga ne možemo dati. I prihvaćamo ga kao dar. I Isus sam o tome kaže: "Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas..." (Iv15,16). Možda je sad vrijeme da odložiš svoje planove i počneš otkrivati koji je Božji plan za tebe. Savjetujem ti da potražiš duhovnog vođu s kojim ćeš moći o tome detaljno i o svemu drugome ozbiljno porazgovarati i koji će ti pomoći razlučiti da li te stvarno Gospodin poziva u posvećeni život. Znači, pronađi jednog svećenika koji će te htjeti pratiti na tvom duhovnom putu i budi s njim iskrena i istinita. Ako otkriješ da je to uistinu pravi poziv, ne oklijevaj, ostvariti ga. Ne boj se Božjeg puta koji je On namijenio za tebe. Nema ništa ljepšeg od toga da izbliza slijedimo Krista! Tebe i sve one koji traže svoj put uključit ćemo u naše svakodnevne molitve! Bog te blagoslovio! "Ništa neka te ne straši, ništa uznemiruje. Sve prolazi. Samo Bog ostaje isti. Tko je strpljiv sve postiže. Tko ima Boga ima sve. Samo Bog je dosta." (sv. Terezija Avilska)

Da biste komentirali, prijavite se.