Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog s. M. Berislava Grabovac Duhovno-obrazovni centar Marijin dvor, Lužnica kod Zaprešića
"Sveti Vinko Paulski veliki apostol kršćanske ljubavi, osnovao je u Parizu u 17. stoljeću zajedno s Lujzom de Marillac, družbu Kćeri kršćanske ljubavi koja je preuzela skrb za ljude s ruba društva – za napuštenu djecu, siromahe, bolesne, stare, zatočene. Kako se njihov broj neprestano povećavao, njihova se djelatnost počela širiti i izvan granica Francuske – po Europi i svijetu. Danas je stablo Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog najbrojnija redovnička zajednica na svijetu, s mnogo svojih ogranaka, od kojih jedan zasađen i u Hrvatskoj."
Pitaj redovnicu
Družba sestara Presvetog Srca Isusova s. Dobroslava Mlakić Kuća matica "Nazaret", Rijeka
"Karizma Družbe sestara Presvetog Srca Isusova je karizma utemeljiteljice te Družbe službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić. U imenu Družbe iščitava se njezin duh i identitet. Sestre Presvetog Srca Isusova su pozvane ljubavlju Kristova Srca ljubiti Boga i bližnjega te svojim predanjem, molitvom i apostolskom djelatnošću u duhu naknade i zadovoljštine pridonositi rastu kraljevstva Božjega na zemlji i spasenju svih ljudi (usp. Konstitucije II/6). Družba sestara Presvetog Srca Isusova je aktivna apostolska redovnička zajednica karitativnog usmjerenja."
Pitaj redovnicu
Red bosonogih karmelićanki s. Marija Petra Fišter Samostan Karmel, Marija Bistrica
"Sv. Pismo veliča ljepotu Karmela gdje je prorok Ilija branio čistoću vjere Izraelove u živoga Boga. U 12. stoljeću ondje su se sklonili neki pustinjaci, kasnije su osnovali Red za provođenje kontemplativnog života pod zaštitom svete Bogorodice Marije. Redovnici su se preselili u Europu i tu nastavili život po karmelskom Pravilu prilagodivši ga tamošnjim prilikama i popustili su u strogosti koja je bila na počecima Reda. U 15. stoljeću osnivaju se i ženski karmelićanski samostani. Red je u 16. stoljeću obnovila sv. Terezija Avilska i dala novi zamah svojom molitvenom karizmom osobito obnovljenoj grani Reda.
Hrvatske karmelićanke i karmelićani pripadaju terezijanskoj grani Reda. Sv. Tereziju Avilsku smatraju obnoviteljicom i utemeljiteljicom Reda bosonogih karmelićana (OCD), kao uostalom i cijela grana Reda."
Pitaj redovnicu
Red sv. Klare s. M. Tarzicija Čičmak Samostan sv. Klare, Zagreb
"Sveta Klara Asiška je u 13. stoljeću pod vodstvom i po nadahnuću sv. Franje Asiškoga utemeljila jedan od najstarijih Redova. Red sv. Klare počiva na čvrstim temeljima Svetoga pisma, liturgije te crkvene i franjevačke predaje što klarisama jamči vjerodostojnost njihova svjedočenja u Crkvi i svijetu. Izraz tog unutarnjeg, duhovnog života, vidljivi je znak svjedočenja a riječ je o njihovom redovničkom odijelu, grbu Reda i franjevačkom znaku Tau koji je simbol povezanosti Isusa Krista i čovjeka."
Pitaj redovnicu
Ukoliko niste sigurni kome želite postaviti pitanje postavite pitanje, a neki od svećenika će vam odgovoriti.
Arhiva
Odgovara:

s. M. Berislava Grabovac

nedjelja, 25. kolovoza 2013.

Kako svojoj djeci prenijeti sliku Boga?

Kao majka dvoje djece, često se pitam kako svojoj djeci prenijeti sliku Boga koji voli i pazi svoju djecu i da nam je zato dao Božje zapovijedi… Možete li mi pomoći? Zahvaljujem,

Poštovana gđo Stazić, meni osobno jedna od najdražih i najpotpunijih izreka koje sam ikad susrela o odgoju je rečenica velikog teologa Romana Guardinija: "U odgoju je najdjelotvornije ono što odgojitelj JEST, zatim ono što ČINI, a tek onda ono što GOVORI." Vi ćete na svoju djece najdublje, najtrajnije i najpotpunije djelovati onim što Vi jeste. Tu nema metoda i pravila tu je jednostavno jedno ljudsko biće koje otvara i izgrađuje drugo, poput sunca koje otvara cvijet svojom svjetlošću i toplinom. Svojim bićem, svojom ljubavlju, svojim odnosom prema Bogu koji djetetu vrlo često nećete moći objasniti, ali će ga ono itekako osjetiti. Ako osjeti u Vama radost života po Božjem zakonu osjetit će da to nije put koji je Bog otežao nego put koji Bog vodi i usmjerava. Prvu sliku o Bogu dijete će steći preko svojih roditelja i Vi sliku o Bogu stvarate u njima i kad o tome uopće ne razmišljate - svojom brigom, svojom ljubavlju, sigurnošću koju im pružate. Naravno, u odgoju mora doći i do situacija kad je potrebno nešto zabraniti, nešto zahtijevati, nešto ograničiti, što je djetetu često vrlo teško shvatiti. Ali, uz objašnjenja primjerena uzrastu dijete će razumjeti da se ponekad nečega treba odreći da bi pomogli drugome koji ima manje, da je davanje i darivanje veća radost od primanja i posjedovanja, da ako mama ili tata nešto zabrane to je zato što je to dobro za njih. Jako je važno kod zabrana ne zaustaviti se samo na "nemoj" i "ne smiješ" nego razgovarati o tome zašto ne, zašto ne sad, zašto se nešto ne smije, a nešto mora, naravno, opet prema uzrastu. Uz takve razgovore dijete će s vremenom razumjeti da mama i tata žele dobro kad nešto traže ili zabranjuju, da ih treba poslušati jer oni znaju, jer vole, jer žele sačuvati dijete od opasnosti. Kad razgovori dođu i do Božjih zapovijedi vrlo lako se može ovaj odnos roditelj-dijete usporediti s odnosom Boga prema svima nama. Uvijek je važno i naglasiti i pokazati djetetu da iza svega stoji ljubav, da ni kod Boga ni kod roditelja se odnos nikad ne može svesti na zabrane ili kazne, pa i kad do njih dođe one su samo dio jedne komunikacije kojoj je cilj rast, razvoj i sreća djeteta. Pri tome se ne treba bojati ni konflikta, pogotovo u tinejdžerskoj dobi, važno je sačuvati temeljni odnos ljubavi i prihvaćanja i stalnu, otvorenu, iskrenu komunikaciju. U svemu tome iznimno snažnu i blagotvornu ulogu ima zajednička molitva roditelja i djece, koja može biti i kratka i izrečena spontano, ali to su trenuci kad dijete osjeti da su svi, uključujući i njegove roditelje Božja voljena djeca. Puno blagoslova u odgoju Vaše djece i puno radosti u njihovu odrastanju uz molitvu i pozdrav!

Da biste komentirali, prijavite se.