Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog s. M. Berislava Grabovac Duhovno-obrazovni centar Marijin dvor, Lužnica kod Zaprešića
"Sveti Vinko Paulski veliki apostol kršćanske ljubavi, osnovao je u Parizu u 17. stoljeću zajedno s Lujzom de Marillac, družbu Kćeri kršćanske ljubavi koja je preuzela skrb za ljude s ruba društva – za napuštenu djecu, siromahe, bolesne, stare, zatočene. Kako se njihov broj neprestano povećavao, njihova se djelatnost počela širiti i izvan granica Francuske – po Europi i svijetu. Danas je stablo Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog najbrojnija redovnička zajednica na svijetu, s mnogo svojih ogranaka, od kojih jedan zasađen i u Hrvatskoj."
Pitaj redovnicu
Družba sestara Presvetog Srca Isusova s. Dobroslava Mlakić Kuća matica "Nazaret", Rijeka
"Karizma Družbe sestara Presvetog Srca Isusova je karizma utemeljiteljice te Družbe službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić. U imenu Družbe iščitava se njezin duh i identitet. Sestre Presvetog Srca Isusova su pozvane ljubavlju Kristova Srca ljubiti Boga i bližnjega te svojim predanjem, molitvom i apostolskom djelatnošću u duhu naknade i zadovoljštine pridonositi rastu kraljevstva Božjega na zemlji i spasenju svih ljudi (usp. Konstitucije II/6). Družba sestara Presvetog Srca Isusova je aktivna apostolska redovnička zajednica karitativnog usmjerenja."
Pitaj redovnicu
Red bosonogih karmelićanki s. Marija Petra Fišter Samostan Karmel, Marija Bistrica
"Sv. Pismo veliča ljepotu Karmela gdje je prorok Ilija branio čistoću vjere Izraelove u živoga Boga. U 12. stoljeću ondje su se sklonili neki pustinjaci, kasnije su osnovali Red za provođenje kontemplativnog života pod zaštitom svete Bogorodice Marije. Redovnici su se preselili u Europu i tu nastavili život po karmelskom Pravilu prilagodivši ga tamošnjim prilikama i popustili su u strogosti koja je bila na počecima Reda. U 15. stoljeću osnivaju se i ženski karmelićanski samostani. Red je u 16. stoljeću obnovila sv. Terezija Avilska i dala novi zamah svojom molitvenom karizmom osobito obnovljenoj grani Reda.
Hrvatske karmelićanke i karmelićani pripadaju terezijanskoj grani Reda. Sv. Tereziju Avilsku smatraju obnoviteljicom i utemeljiteljicom Reda bosonogih karmelićana (OCD), kao uostalom i cijela grana Reda."
Pitaj redovnicu
Red sv. Klare s. M. Tarzicija Čičmak Samostan sv. Klare, Zagreb
"Sveta Klara Asiška je u 13. stoljeću pod vodstvom i po nadahnuću sv. Franje Asiškoga utemeljila jedan od najstarijih Redova. Red sv. Klare počiva na čvrstim temeljima Svetoga pisma, liturgije te crkvene i franjevačke predaje što klarisama jamči vjerodostojnost njihova svjedočenja u Crkvi i svijetu. Izraz tog unutarnjeg, duhovnog života, vidljivi je znak svjedočenja a riječ je o njihovom redovničkom odijelu, grbu Reda i franjevačkom znaku Tau koji je simbol povezanosti Isusa Krista i čovjeka."
Pitaj redovnicu
Ukoliko niste sigurni kome želite postaviti pitanje postavite pitanje, a neki od svećenika će vam odgovoriti.
Arhiva
Odgovara:

s. Marija Petra Fišter

srijeda, 12. kolovoza 2015.

Pravi i istinski Božji poziv

Možete li mi reći da li ako želimo postati časna sestra moramo ići obavezno na fakultet i na koji? Ja idem u trogodišnju školu, ali znam da škola nije važna, važno je da imamo pravi i istinski Božji poziv :) Moramo li znati obavezno neke strane jezike?

Veliki Božji blagoslov!!! M.P.

 

 

Foto: vecernji.hr

Predraga,

sama si već dala neke odgovore na svoja pitanja, recimo na ono da li je potrebno završiti fakultet. Za primanje u samostan nije potrebno završiti fakultet, ali se može dogoditi da pojedina redovnička zajednica pošalje svoje kandidate na studij ako im je to potrebno za njihov apostolat. Npr. ako im je potrebna odgojiteljica u vrtiću, onda bi jedna ili više sestara trebale završiti školu za to zanimanje.

Za ulazak u kontemplativnu zajednicu, kao što je naša, nije potrebno završiti, ali primamo osobe koja su već završile neki fakultet. Najvažnije je, kako si sama zaključila, da netko ima istinski poziv Božji, tj. da ima iskrenu želju slijediti Krista u nekom određenom obliku posvećenog života. Nije potrebno ni poznavati neki strani jezik da bi netko bio primljen u samostan, ali je i to obogaćenje za zajednicu ako se netko zna dobro služiti nekim stranim jezikom. Za redovničku zajednicu najvažniji je jezik ljubavi, a taj jezik razumiju svi - i Bog i ljudi. Ako misliš učiti neki, onda nauči najprije taj. I neka ti je sa srećom! Bog te blagoslovio!

„Ništa neka te ne straši,

ništa uznemiruje.

Sve prolazi.

Samo Bog ostaje isti.

Tko je strpljiv sve postiže.

Tko ima Boga ima sve.

Samo Bog je dosta.“

(sv. Terezija Avilska)

 

Da biste komentirali, prijavite se.