Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog s. M. Berislava Grabovac Duhovno-obrazovni centar Marijin dvor, Lužnica kod Zaprešića
"Sveti Vinko Paulski veliki apostol kršćanske ljubavi, osnovao je u Parizu u 17. stoljeću zajedno s Lujzom de Marillac, družbu Kćeri kršćanske ljubavi koja je preuzela skrb za ljude s ruba društva – za napuštenu djecu, siromahe, bolesne, stare, zatočene. Kako se njihov broj neprestano povećavao, njihova se djelatnost počela širiti i izvan granica Francuske – po Europi i svijetu. Danas je stablo Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog najbrojnija redovnička zajednica na svijetu, s mnogo svojih ogranaka, od kojih jedan zasađen i u Hrvatskoj."
Pitaj redovnicu
Družba sestara Presvetog Srca Isusova s. Dobroslava Mlakić Kuća matica "Nazaret", Rijeka
"Karizma Družbe sestara Presvetog Srca Isusova je karizma utemeljiteljice te Družbe službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić. U imenu Družbe iščitava se njezin duh i identitet. Sestre Presvetog Srca Isusova su pozvane ljubavlju Kristova Srca ljubiti Boga i bližnjega te svojim predanjem, molitvom i apostolskom djelatnošću u duhu naknade i zadovoljštine pridonositi rastu kraljevstva Božjega na zemlji i spasenju svih ljudi (usp. Konstitucije II/6). Družba sestara Presvetog Srca Isusova je aktivna apostolska redovnička zajednica karitativnog usmjerenja."
Pitaj redovnicu
Red bosonogih karmelićanki s. Marija Petra Fišter Samostan Karmel, Marija Bistrica
"Sv. Pismo veliča ljepotu Karmela gdje je prorok Ilija branio čistoću vjere Izraelove u živoga Boga. U 12. stoljeću ondje su se sklonili neki pustinjaci, kasnije su osnovali Red za provođenje kontemplativnog života pod zaštitom svete Bogorodice Marije. Redovnici su se preselili u Europu i tu nastavili život po karmelskom Pravilu prilagodivši ga tamošnjim prilikama i popustili su u strogosti koja je bila na počecima Reda. U 15. stoljeću osnivaju se i ženski karmelićanski samostani. Red je u 16. stoljeću obnovila sv. Terezija Avilska i dala novi zamah svojom molitvenom karizmom osobito obnovljenoj grani Reda.
Hrvatske karmelićanke i karmelićani pripadaju terezijanskoj grani Reda. Sv. Tereziju Avilsku smatraju obnoviteljicom i utemeljiteljicom Reda bosonogih karmelićana (OCD), kao uostalom i cijela grana Reda."
Pitaj redovnicu
Red sv. Klare s. M. Tarzicija Čičmak Samostan sv. Klare, Zagreb
"Sveta Klara Asiška je u 13. stoljeću pod vodstvom i po nadahnuću sv. Franje Asiškoga utemeljila jedan od najstarijih Redova. Red sv. Klare počiva na čvrstim temeljima Svetoga pisma, liturgije te crkvene i franjevačke predaje što klarisama jamči vjerodostojnost njihova svjedočenja u Crkvi i svijetu. Izraz tog unutarnjeg, duhovnog života, vidljivi je znak svjedočenja a riječ je o njihovom redovničkom odijelu, grbu Reda i franjevačkom znaku Tau koji je simbol povezanosti Isusa Krista i čovjeka."
Pitaj redovnicu
Ukoliko niste sigurni kome želite postaviti pitanje postavite pitanje, a neki od svećenika će vam odgovoriti.
Arhiva
Odgovara:

s. Marija Petra Fišter

ponedjeljak, 21. listopada 2013.

Pridruženje redu

Što treba djevojka raditi kada se priključi klauzurnom redu? Koja su njena zaduženja? Kroz kakve obrede prolazi prije nego postane redovnica? Koliko godina treba imati da bi pristupila redu i koliko traje vrijeme dok ne postane redovnica? Radi se o tihoj i mirnoj djevojci koja voli tišinu. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Poštovana! Kad djevojka uđe u klauzuru samostana, ona se uključuje u molitveni i radni život zajednice. Treba joj oko mjesec do mjesec i pol da usvoji neka pravila i običaje, te dnevni red zajednice. Samostanske su dužnosti ponajvećma povezane sa šivanjem, jer mi sve same sebi šivamo, od habita, škapulara, toke i vela (to su dijelovi naše odjeće). Osoba koja se interesira za zajednicu posvećenu prvenstveno molitvi i izdvojenosti iz svijeta jedno će vrijeme kontaktirati sa zajednicom. Dolazit će u posjete, možda proboraviti koji dan kao gost u vanjskim dijelovima samostana i biti sa sestrama na molitvu. Poželjno je da završi srednju školi, dakle ne može doći prije 18 godina, a gornja granica je 35 godina. Ako pred Bogom shvati da je On poziva na takav način života, moći će proboraviti do tri mjeseca u klauzuri samostana da izbliza vidi da li je takav život za nju i isto tako i da zajednica vidi da li je prikladna. Nakon toga izađe i ako se želi ponovno vratiti, napiše molbu, pribavi sve potrebne dokumente i pošalje na upravu samostana. Zajednica razmatra njezinu molbu i ako je primljena, ulazi u postulaturu, prvu fazu redovničkog života koja traje oko godinu dana. Poslije toga prima redovničko odijelo i ulazi u novicijat koji traje dvije godine. Ako to sve uspješno završi, polaže prve redovničke zavjete na godinu dana i onda ih obnavlja do svečanih zavjeta koji su nakon tri godine, ako je sve u redu. Za ovakav način života poželjno je da osoba bude vedra i vesela, i da traži kraljevstvo Božje a ostalo će joj se nadodati. Pozdrav i mir tebi! Ništa neka te ne straši, ništa uznemiruje. Sve prolazi. Samo Bog ostaje isti. Tko je strpljiv sve postiže. Tko ima Boga ima sve. Samo Bog je dosta." (sv. Terezija Avilska)

Da biste komentirali, prijavite se.