Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog s. M. Berislava Grabovac Duhovno-obrazovni centar Marijin dvor, Lužnica kod Zaprešića
"Sveti Vinko Paulski veliki apostol kršćanske ljubavi, osnovao je u Parizu u 17. stoljeću zajedno s Lujzom de Marillac, družbu Kćeri kršćanske ljubavi koja je preuzela skrb za ljude s ruba društva – za napuštenu djecu, siromahe, bolesne, stare, zatočene. Kako se njihov broj neprestano povećavao, njihova se djelatnost počela širiti i izvan granica Francuske – po Europi i svijetu. Danas je stablo Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog najbrojnija redovnička zajednica na svijetu, s mnogo svojih ogranaka, od kojih jedan zasađen i u Hrvatskoj."
Pitaj redovnicu
Družba sestara Presvetog Srca Isusova s. Dobroslava Mlakić Kuća matica "Nazaret", Rijeka
"Karizma Družbe sestara Presvetog Srca Isusova je karizma utemeljiteljice te Družbe službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić. U imenu Družbe iščitava se njezin duh i identitet. Sestre Presvetog Srca Isusova su pozvane ljubavlju Kristova Srca ljubiti Boga i bližnjega te svojim predanjem, molitvom i apostolskom djelatnošću u duhu naknade i zadovoljštine pridonositi rastu kraljevstva Božjega na zemlji i spasenju svih ljudi (usp. Konstitucije II/6). Družba sestara Presvetog Srca Isusova je aktivna apostolska redovnička zajednica karitativnog usmjerenja."
Pitaj redovnicu
Red bosonogih karmelićanki s. Marija Petra Fišter Samostan Karmel, Marija Bistrica
"Sv. Pismo veliča ljepotu Karmela gdje je prorok Ilija branio čistoću vjere Izraelove u živoga Boga. U 12. stoljeću ondje su se sklonili neki pustinjaci, kasnije su osnovali Red za provođenje kontemplativnog života pod zaštitom svete Bogorodice Marije. Redovnici su se preselili u Europu i tu nastavili život po karmelskom Pravilu prilagodivši ga tamošnjim prilikama i popustili su u strogosti koja je bila na počecima Reda. U 15. stoljeću osnivaju se i ženski karmelićanski samostani. Red je u 16. stoljeću obnovila sv. Terezija Avilska i dala novi zamah svojom molitvenom karizmom osobito obnovljenoj grani Reda.
Hrvatske karmelićanke i karmelićani pripadaju terezijanskoj grani Reda. Sv. Tereziju Avilsku smatraju obnoviteljicom i utemeljiteljicom Reda bosonogih karmelićana (OCD), kao uostalom i cijela grana Reda."
Pitaj redovnicu
Red sv. Klare s. M. Tarzicija Čičmak Samostan sv. Klare, Zagreb
"Sveta Klara Asiška je u 13. stoljeću pod vodstvom i po nadahnuću sv. Franje Asiškoga utemeljila jedan od najstarijih Redova. Red sv. Klare počiva na čvrstim temeljima Svetoga pisma, liturgije te crkvene i franjevačke predaje što klarisama jamči vjerodostojnost njihova svjedočenja u Crkvi i svijetu. Izraz tog unutarnjeg, duhovnog života, vidljivi je znak svjedočenja a riječ je o njihovom redovničkom odijelu, grbu Reda i franjevačkom znaku Tau koji je simbol povezanosti Isusa Krista i čovjeka."
Pitaj redovnicu
Ukoliko niste sigurni kome želite postaviti pitanje postavite pitanje, a neki od svećenika će vam odgovoriti.
Arhiva
Odgovara:

s. Marija Petra Fišter

utorak, 06. kolovoza 2013.

odlazak u samostan

Ukoliko se djevojka odluči na odlazak u samostan, je li to kasno i nakon 30. godine? Ovisi li to o redu ili poglavarici? Kako se odlučiti na zatvoreniji ili otovreniji red? Zahvaljujem na odgovoru...

Draga Anja! Hvala za postavljeno pitanje. Danas je tendencija da mladi kasnije ulaze u brak, pa tako i u samostan. Zbog vrtoglavih promjena i ponuda u svijetu, mladi kasnije emocionalno sazrijevaju i boje se preuzeti odgovornost za vlastiti život i živote drugih. Svaka redovnička zajednica, bilo družba ili red, određuje svoju dobnu granicu kandidatica koje prima. U većini zajednica granica je 35 godina, što ne znači da se osoba koja je i starija, ako doista ima zvanje, ne bi mogla ostvariti kao redovnica. Svakoj se djevojci pristupa individualno. Kroz susrete, razgovore nekako se zajednički dolazi do zaključka da li je osoba prikladna za takav način života koji se zahtjeva u dotičnoj zajednici. Naravno da zadnji blagoslov za nečiji ulazak u samostan daje poglavarica. Da bi znala odlučiti između otvorenog i zatvorenog, odnosno kontemplativnog samostana, trebaš dobro poznavati sebe, svoje sklonosti, a zatim osluškivati gdje tebe Bog želi posijati, u koji vrt. Ako imaš želju kao redovnica raditi u nekom konkretnom apostolatu, npr: u vrtiću, školi, staračkom domu, na župama, onda moraš potražiti redovnički zajednicu koja se tim apostolatom bavi i njima se približiti. Ili, ako ti se sviđa više neka duhovnost, recimo, franjevačka, onda nastoj upoznati družbe koje uz apostolat njeguju i franjevačku duhovnost. Imaš li sklonost prema molitvi i po molitvi raditi za spasenje duša i dobro Crkve, onda izaberi jedan od klauzurnih redova i upoznaj ih. U svakom slučaju imaš velik izbor! Želim ti da nađeš mjesto gdje te Isus zove i da tu cvjetaš, odnosno, radosno Mu služiš u sve dane svoga života! Božji blagoslov! Puno pozdrava od s. M. Petre "Ništa neka te ne straši, ništa uznemiruje. Sve prolazi. Samo Bog ostaje isti. Tko je strpljiv sve postiže. Tko ima Boga ima sve. Samo Bog je dosta." (sv. Terezija Avilska)

Da biste komentirali, prijavite se.