fra Tomislav Glavnik franjevac Zagreb
"O Bože, ti si Bog moj:
gorljivo tebe tražim;
tebe žeđa duša moja,
tebe želi tijelo moje,
kao zemlja suha, žedna, bezvodna.
Ti postade meni pomoć,
kličem u sjeni krila tvojih.
Duša se moja k tebi privija,
desnica me tvoja drži." Ps 63
Pitaj svećenika
don Josip Lenkić prezbiter Zadar
"Slavit ću te, Gospodine za života,
u tvoje ću ime ruke dizati." Ps 63,5
Pitaj svećenika
vlč. Krunoslav Novak prezbiter Zagreb
"Kao djeca svjetlosti hodite." Ef 5,8
Pitaj svećenika
p. Antun Volenik isusovac Zagreb
"Uzmi, Gospodine,
i primi svu moju slobodu,
moju pamet, moj razum i svu moju volju,
sve što imam i što posjedujem.
Ti si mi to dao, Tebi, Gospodine,
sve vraćam; sve je tvoje,
raspolaži sa svime po svojoj volji.
Daj mi samo svoju ljubav i milost,
i to mi je dosta." DV 234
Pitaj svećenika
Ukoliko niste sigurni kome želite postaviti pitanje postavite pitanje, a neki od svećenika će vam odgovoriti.
Arhiva
Odgovara:

p. Antun Volenik

četvrtak, 17. listopada 2013.

Božji poziv

Kako znati da vas Gospodin zove da budete njegov sluga, tj. da postanete svećenik? Već duže vrijeme ne vidim smisao u svome životu i sve što radim mi se čini isprazno. Većinu vremena provodim čitajući i razmišljajući o Crkvi i vjeri te se puno mojih stajališta o vjeri promijenilo nabolje u zadnjih godinu dana i svi oko mene to primjećuju. Unatoč tome, osjećam nemir vezan za moj životni put. Što ako me Gospodin ne zove već je sve to samo dio mog vjerskog sazrijevanja? Osjećam strah i tjeskobu već neko vrijeme. Čak je i moj župnik primjetio da nešto nije u redu. Kako biti siguran da se uopće radi Božjem pozivu?

Dragi nepoznati prijatelju,

ako je suditi po početku tvoga pisma odmah je jasno da se nešto u tebi duboko buni protiv tog poziva. Naime, logično pitanje bilo bi “kako znati da mene Gospodin zove” dok ti pitaš “ kako znati da Vas Gospodin zove”. Naravno sve se to lako može opravdati ,ali mislim da je to samo mali dokaz duboke nesigurnosti o kojoj konačno i sam govoriš. Uglavnom, nema recepta za tvoje dileme, ali postoje neki uvriježeni i dobri pokazatelji i načini kako raspoznati Božji poziv i odgovoriti na njega:

- naći nekog svećenika koji će te duhovno pratiti i ako je ikako moguće treba obaviti duhovne vježbe – može i one u svakodnevici (isusovačke ili one Injigovske o kojima sam već pisao u jednom odgovoru)

- odgovoriti na pitanje: što zapravo želim? Često je onaj duboki, iznenađujući i skriveni odgovor – pobjeći od nekoga ili nečega (često od sebe sama) u neku imaginarnu sigurnost duhovnog poziva a to ne postoji…

- nakon dubljeg ispitivanje sebe i čišćenja motiva treba vidjeti gdje me to Bog zove – redovnike, monahe, dijecezanske svećenike…

- cijelo to vrijeme moliti za Božje svjetlo i biti spreman otkriti i neprijatne stvari o sebi koje bi možda želio „prekriti“ svetom haljom duhovnog poziva.

- mnoge redovničke zajednice imaju posebne svećenike ili bogoslove koji su zaduženi za rad i kontakt s mogućim kandidatima no to je već korak br. 2 nakon što sam razbistriš sam sa sobom što i kako.

Možda ti se sve ovo čini malo pregrubo, ali vjeruj mi bolje je sve ovo proći prije ulaska u neki samostan ili bogosloviju. Osobno sam se nagledao primjera mladića koji bezglavo lutaju takvim odgojnim institucijama (nekad prelazeći iz jedne u drugu) ne uspijevajući pronaći sebe u svemu tome. Svi imamo pravo učiti na vlastitim greškama i toga se ne treba bojati no ako već na početku nemaš neku jasniju sliku sebe u duhovnom pozivu teško ćeš napredovati u njemu. Zato je toliko važno ozbiljno pristupiti tom procesu razlučivanja.

Krist neka je u tebi.

Krist neka je pred tobom,

Krist neka je iza tebe,

Krist neka je iznad tebe,

Krist neka je ispod tebe,

Krist nek ti je s desna,

Krist nek ti je s lijeva,

Krist u srcu svakog čovjeka koji misli na te,

Krist u svakom čovjeku koji te gleda,

Krist u svakom uhu koje te čuje.

Da biste komentirali, prijavite se.