fra Tomislav Glavnik franjevac Zagreb
"O Bože, ti si Bog moj:
gorljivo tebe tražim;
tebe žeđa duša moja,
tebe želi tijelo moje,
kao zemlja suha, žedna, bezvodna.
Ti postade meni pomoć,
kličem u sjeni krila tvojih.
Duša se moja k tebi privija,
desnica me tvoja drži." Ps 63
Pitaj svećenika
don Josip Lenkić prezbiter Zadar
"Slavit ću te, Gospodine za života,
u tvoje ću ime ruke dizati." Ps 63,5
Pitaj svećenika
vlč. Krunoslav Novak prezbiter Zagreb
"Kao djeca svjetlosti hodite." Ef 5,8
Pitaj svećenika
p. Antun Volenik isusovac Zagreb
"Uzmi, Gospodine,
i primi svu moju slobodu,
moju pamet, moj razum i svu moju volju,
sve što imam i što posjedujem.
Ti si mi to dao, Tebi, Gospodine,
sve vraćam; sve je tvoje,
raspolaži sa svime po svojoj volji.
Daj mi samo svoju ljubav i milost,
i to mi je dosta." DV 234
Pitaj svećenika
Ukoliko niste sigurni kome želite postaviti pitanje postavite pitanje, a neki od svećenika će vam odgovoriti.
Arhiva
Odgovara:

p. Antun Volenik

srijeda, 04. studenog 2015.

Da li da priznam...

Imam 46 godina, oženjen, otac dvoje djece. Zaljubio sam se u kolegicu na poslu koja se poigrala mojim osjećajima i to je sve. Rekao sam to svojoj ženi (a možda nisam trebao). Prošlo je više od godinu dana i još mi je u srcu i mislima. Svaki dan mislim na nju. Zbog toga sam završio u bolnici i izgubio posao. U toj firmi radi i moja žena i susreću se na poslu. Često me pita da li još što osjećam prema njoj i kako sam joj to mogao učiniti. Da li da joj priznam kada me bude ponovo pitala? Ona je jako dobra žena, ali je osjetljiva i zbog toga bi brak teško opstao.

J.B.

 

Foto: lightstock.com

Poštovani,

Vaše pismo otkriva ne baš tako rijetku situaciju kada muškarci (obično u kasnim četrdesetim i ranim pedesetim) gube glavu i ulaze u ono što se kolokvijalno naziva „kriza srednjih godina“ (vrlo zapadnjački fenomen) te rade gluposti kako bi nadoknadili eventualne nedostatke iz mladosti.

Jedan od razlog te „krize“ jest završetak jednog ciklusa u životu gdje shvaćamo da na način na koji živimo nećemo doći do onoga čemu istinski stremimo. Neki to rješavaju kupnjom kabrioleta, nalaženjem ljubavnice, neki se okreću više sportu ili više pivu a neki malo svjesniji se okreću radu na sebi, počinju živjeti više „za sebe“ - počinju raditi stvari u kojima uživaju umjesto onih koje moraju ili onih za koje misle da će im pomoći na putu do cilja. Tada se događa preslagivanje uvjerenja, ciljeva, želja i načina života. Kod nekih ta „kriza“ prođe nakon nekog vremena i nekoliko većih ili manjih gluposti koje čovjek napravi i ako ima sreće da ga se u tom periodu obitelj nije odrekla sve se vraća u „normalu“ te ponovo radi stvari koje mora i koje misli da će pomoći, ali opet pitajući se za smisao svega toga.

Tako je zapadni muškarac konačno počeo ozbiljno tražiti Boga na svoj, muški način. Još prije petnaestak godina američki su biskupi imali potrebu službeno podržati i dati smjernice za pokret katoličke muške duhovnosti (http://www.usccb.org/about/laity-marriage-family-life-and-youth/upload/USCCB-FLWY-Catholic-Men-s-Ministries.pdf) odjeke čega možemo zapaziti i kod nas (http://www.djos.hr/index.php/sredisnje-vijesti-2/1527-psiholosko-duhovni-seminar-muskarac-izmedu-zemlje-i-neba).

Vratim se vašem konkretnom problemu. Niste napisali zbog čega ste hospitalizrani – da li se radi o somatskoj bolesti ili se cijela ta situacija odrazila na stanje vaše psihe? Moguće da je i oboje u pitanju u vidu nekog psihosomatskog poremećaja. Fiksacija na ženu koju spominjete otkriva dublje probleme koje bi „ispovjedanje“ krivnje vašoj ženi samo otežalo jer je prilično očito da time imate potrebu skinuti odgovornost i olakšati si bremen a pravi uzroci su puno dublji. Naravno ispovijed i čvršća veza s Gospodinom je prvi uvjet za izlazak iz toga stanja, no trebalo bi vidjeti što je upravo ta osoba trigirala u vama – nije dakle problem prvenstveno u njoj nego u nekim vašim starim nezadovoljenim potrebama koje se sada, infantilno i vjerojatno podsvjesno nadate, barem imaginativno zadovoljiti kroz i sa tom osobom. Ovo su naravno tek generalne natuknice, za bilo kakvu dublju analizu trebalo bi puno više podataka. Rad na sebi, možda baš s nekim drugim vjernikom – muškarcem koji ima sličnih iskustava bio bi više nego dobrodošao.

Božji blagoslov

 

Da biste komentirali, prijavite se.