fra Tomislav Glavnik franjevac Zagreb
"O Bože, ti si Bog moj:
gorljivo tebe tražim;
tebe žeđa duša moja,
tebe želi tijelo moje,
kao zemlja suha, žedna, bezvodna.
Ti postade meni pomoć,
kličem u sjeni krila tvojih.
Duša se moja k tebi privija,
desnica me tvoja drži." Ps 63
Pitaj svećenika
don Josip Lenkić prezbiter Zadar
"Slavit ću te, Gospodine za života,
u tvoje ću ime ruke dizati." Ps 63,5
Pitaj svećenika
vlč. Krunoslav Novak prezbiter Zagreb
"Kao djeca svjetlosti hodite." Ef 5,8
Pitaj svećenika
p. Antun Volenik isusovac Zagreb
"Uzmi, Gospodine,
i primi svu moju slobodu,
moju pamet, moj razum i svu moju volju,
sve što imam i što posjedujem.
Ti si mi to dao, Tebi, Gospodine,
sve vraćam; sve je tvoje,
raspolaži sa svime po svojoj volji.
Daj mi samo svoju ljubav i milost,
i to mi je dosta." DV 234
Pitaj svećenika
Ukoliko niste sigurni kome želite postaviti pitanje postavite pitanje, a neki od svećenika će vam odgovoriti.
Arhiva
Odgovara:

p. Antun Volenik

ponedjeljak, 01. veljače 2016.

Dilema

Poštovani! Nalazim se u velikoj dilemi. Amaterski se bavim pisanjem kratkih priča od kojih su neke duhovnog, a neke svjetovnog sadržaja i do sad sam ih objavljivala na internet portalima, a neke su i bile uspješne na književnim natječajima i po glasovima žirija i po glasovima čitatelja. Nedavno sam od jednog književnog kluba dobila ponudu da oni izdaju moju knjigu zbirku kratkih priča. Naravno, bila sam polaskana tom ponudom, a onda sam saznala da iza tog kluba stoji jedna protestantska vjerska zajednica. Nakon te ponude poslala sam zbirku na e-adrese nekoliko katoličkih nakladnika. Dobila sam odgovor samo od njih dvoje koji bi objavili neke priče u svojim časopisima, ali nitko ne bi izdao knjigu. Sad sam u dilemi da li pristati ili ne na ponudu spomenutog književnog kluba. S obzirom da sam katolik čini mi se kao da sam izdajnik svoje vjere ako na taj način surađujem s drugom vjerskom zajednicom. Srdačan pozdrav! J.P.

Foto: pixabay.com

Draga spisateljice,

Budući da i sam pišem i objavljujem poznate su mi, barem neke, od nakladničkih „nevolja“ koje u pitanju spominjete. Jasno je da na tako malom tržištu kao što je naše mnogi dobri tekstovi imaju manju šansu ali s druge strane primjer jednog Mire Gavrana pokazuje da se i iz jednog malog jezika i naroda može probiti svjetski poznati pripovjedač.

No vratimo se vašem glavnom problemu koji spominjete na kraju pisma: „S obzirom da sam katolik čini mi se kao da sam izdajnik svoje vjere ako na taj način surađujem s drugom vjerskom zajednicom.“ Pomalo mi je nevjerojatno da nakon više od 50 godina od Koncila i ekumenskih gibanja još uvijek ovako rigidno razmišljate o suradnji s drugim kršćanima. Možda bi bilo dobro da si pročitate Koncilski dekret o ekumenizum Unitatis Reintegratio. Evo jedne stranice koji donosi ovaj dokument:

https://zrno.wordpress.com/teoloske-teme/crkveni-dokumenti/dokumenti-drugog-vatikanskog-sabora/unitatis-redintegratio-1964/

Ovaj vam udgovor pišem usred Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana koja uvijek završava blagdanom Obraćenja sv. Pavla apostola o čemu se također možete informirati na Internetu.

No da ne bi sve bilo tako ekumenski romantično naravno da određena doza opreza treba postojati. Nisu sve protestanske zajednice jednako otvorene za ekumensak gibanja. Ovdje osobito mislim na Adventističku crkvu koja ima vrlo jaku nakladničku djetanost a pojedinci u njoj znaju na vrlo grub i uvredljiv način govoriti i pisati o papi, Blaženoj Djevici Mariji i sl. Naravno sljedbe kao što su Mormoni ili Jehovini svjedoci niti ne ubrajamo u ovu skupinu jer oni i ne pripadaju u Svjetsko vijeće Crkva koje okuplja sve važnije protestanske denominacije.

Dakle razumna i promišljena suradnja dapače no prije svega rast u vlastitom katoličkom identitetu koji mi pomaže da druge gledam kao braću koji različito misle i s kojima mogu diskutirati, moliti se ali i zajednički nastupati kada su neke opće ljudske i opće kršćanske vrijednosti u pitanju.

Božji blagoslov

p. Antun

 

Da biste komentirali, prijavite se.