fra Tomislav Glavnik franjevac Zagreb
"O Bože, ti si Bog moj:
gorljivo tebe tražim;
tebe žeđa duša moja,
tebe želi tijelo moje,
kao zemlja suha, žedna, bezvodna.
Ti postade meni pomoć,
kličem u sjeni krila tvojih.
Duša se moja k tebi privija,
desnica me tvoja drži." Ps 63
Pitaj svećenika
don Josip Lenkić prezbiter Zadar
"Slavit ću te, Gospodine za života,
u tvoje ću ime ruke dizati." Ps 63,5
Pitaj svećenika
vlč. Krunoslav Novak prezbiter Zagreb
"Kao djeca svjetlosti hodite." Ef 5,8
Pitaj svećenika
p. Antun Volenik isusovac Zagreb
"Uzmi, Gospodine,
i primi svu moju slobodu,
moju pamet, moj razum i svu moju volju,
sve što imam i što posjedujem.
Ti si mi to dao, Tebi, Gospodine,
sve vraćam; sve je tvoje,
raspolaži sa svime po svojoj volji.
Daj mi samo svoju ljubav i milost,
i to mi je dosta." DV 234
Pitaj svećenika
Ukoliko niste sigurni kome želite postaviti pitanje postavite pitanje, a neki od svećenika će vam odgovoriti.
Arhiva
Odgovara:

don Josip Lenkić

utorak, 28. srpnja 2015.

Dopušteno i nedopušteno

Hvaljen Isus i Marija!

Ja i supruga čekamo malo čedo, tj, trudna je. Imali smo spolni odnos tri puta, s prezervativom, razlog je bio da smo imali neku malu bakteriju u genitalnom sustavu, koja se prenosila odnosom. Oboje smo doživjeli vrhunac. Možete li nam reći jesmo li počinili teški grijeh, iako ni ja ni ona ne osjećamo grižnju savjesti, jer nismo pokušali spriječiti začeće. Hvala. M.P.

 

Foto: spyr.is

Poštovani,

Vjerujem da Vam je jasno da se vrhunac može postići na razne načine, dopuštene i nedopuštene, te sam vrhunac nije nikakav pokazatelj ispravnosti čina. Vjerujem da razumijete da ni „čista“ savjest nije garant ispravnosti čina, uzevši u obzir da su se najveća zlodjela čovjeka u povijesti uopće pravdala upravo djelovanjem po savjesti. Rijetki imaju toliko dobro odgojenu i izvježbanu savjest da imaju osjetljivost za svaku neispravnost ljudske misli, djela i propusta.

Vaša izjava da niste pokušali spriječiti začeće činom u kojem ste koristili kontracepcijsko sredstvo je nelogična usprkos činjenici da je vaša žena trudna. Na taj način pokušavate izokrenutom logikom prezervativ staviti u funkciju zaštite od zaraze, smetajući s uma da je isti kontracepcijsko sredstvo te sam u sebi nedopušten bez obzira na namjeru, koja koliko god plemenita ne može pravdati sredstvo kojim se ostvaruje, posebno u ovako osjetljivom pitanju ljudske spolnosti.

Uostalom dvoje njih ne mogu postati jedno tijelo ukoliko između sebe postave pregradu u obliku gumene zaštite, čime se sprječava punina odnosa na koji su supružnici pozvani.

Situacija koja Vas je s vašom suprugom zatekla zahtjeva uzdržljivost. S obzirom na okolnosti, da niste bili svjesni težine učinjenog i osjetljive situacije Vaše supruge, čiji zbroj ukazuje izostanak grješne namjere smatram da se radi o lakom grijehu, ali ipak grijehu, za koji je potrebno pokajanje.

Uz pozdrav i svako dobro od Gospodina,

 

Da biste komentirali, prijavite se.