fra Tomislav Glavnik franjevac Zagreb
"O Bože, ti si Bog moj:
gorljivo tebe tražim;
tebe žeđa duša moja,
tebe želi tijelo moje,
kao zemlja suha, žedna, bezvodna.
Ti postade meni pomoć,
kličem u sjeni krila tvojih.
Duša se moja k tebi privija,
desnica me tvoja drži." Ps 63
Pitaj svećenika
don Josip Lenkić prezbiter Zadar
"Slavit ću te, Gospodine za života,
u tvoje ću ime ruke dizati." Ps 63,5
Pitaj svećenika
vlč. Krunoslav Novak prezbiter Zagreb
"Kao djeca svjetlosti hodite." Ef 5,8
Pitaj svećenika
p. Antun Volenik isusovac Zagreb
"Uzmi, Gospodine,
i primi svu moju slobodu,
moju pamet, moj razum i svu moju volju,
sve što imam i što posjedujem.
Ti si mi to dao, Tebi, Gospodine,
sve vraćam; sve je tvoje,
raspolaži sa svime po svojoj volji.
Daj mi samo svoju ljubav i milost,
i to mi je dosta." DV 234
Pitaj svećenika
Ukoliko niste sigurni kome želite postaviti pitanje postavite pitanje, a neki od svećenika će vam odgovoriti.
Arhiva
Odgovara:

fra Tomislav Glavnik

utorak, 03. svibnja 2016.

Grijeh protiv Duha Svetoga

Hvaljen Isus i Marija. Uplašena, javljam se u velikom strahu za svoju dušu. Naime, kao katolički odgojena djevojka često sam se molila, obavljala prve petke te išla na mise. Štujem Sv. Antuna i On je moj zaštitnik, u što sam se kroz život uvjerila. Međutim, udajom u obitelj koji nisu baš takvi kao moja obitelj, jako sam se udaljila od Boga. To jest osjećam da sam se udaljila. Psujem ga, poslije čega slijedi kajanje i plakanje, ne molim se često, samo ponekad idem na mise, u meni novoj župnoj zajednici. Moj problem je slijedeći: U svoj toj ogorčenosti i tuzi tražila sam neke odgovore na internetu, gdje sam pronašla tekstove o huli na Duha Svetoga i jedini grijeh koji se nikada neće oprostiti. I danima mi se ta misao vrtjela po glavi, ali dok sam spremala u kući nešto je krenulo po krivom opsovala sam Duha Svetoga u mislima, tj. kao da nisu bile moje misli, nego mi je netko prostrujao kroz glavu tu psovku koje se jako bojim. Poslije toga sam drhtala od straha, što je s mojom dušom sad? I hoće li mi ikad biti oprošteno? Nakon toga u tekstovima na internetu tražila sam utjehu, gdje se spominje da je neoprostivi grijeh prema Duhu Svetomu nešto drugo, da ne spominjem ovdje, budući ste Vi upoznati s tim. Zanima me jesam li dobro shvatila pa će mi biti oprošteno ili i ova moja psovka (koju sam zaista tako nesvjesno pomislila) ulazi u taj grijeh? Ja zaista ne vidim smisao mog života ako nemam Gospodina pored sebe. Molim Vas bilo kakvu utjehu jer se jako bojim. Svako dobro Vam želim, uz Božji blagoslov. M.M.

 

Foto: pixabay.com

Draga kršćanko!

Iz svega pročitanoga izvire strah i zabrinutost, kojemu je temelj – nećete mi zamjeriti na iskrenosti – nedovoljno poznavanje temeljnih istina vjere, površnost u življenju vjere i manjak sakramentalnog života. Držim da prvo što trebate učiniti je iskreno se i bez straha ispovjediti i priznati svoje slabosti i grijehe. Gospodin će oprostite sve grijehe za koje se iskreno kajemo i pokažemo volju živjeti drugačije. Nadalje, obnovite svoj odnos s Gospodinom, kako biste opet stekli mir, hrabrost i odlučnost živjeti s Bogom i s ljudima u miru i blagoslovu.

Budući da smo u Godini posvećenoj Božjem milosrđu, nudi nam se prilika za iskreno kajanje i odustajanje od loših putova. Tu vidim i mogućnost i šansu za vas. Iskoristite je, i krenite hrabro naprijed kao i prije nego ste ušli u novi dom i u novu zajednicu.

Svijetlite bez obzira gdje se nalazili, jer to je ugodno u Gospodinu!

 

Da biste komentirali, prijavite se.