fra Tomislav Glavnik franjevac Zagreb
"O Bože, ti si Bog moj:
gorljivo tebe tražim;
tebe žeđa duša moja,
tebe želi tijelo moje,
kao zemlja suha, žedna, bezvodna.
Ti postade meni pomoć,
kličem u sjeni krila tvojih.
Duša se moja k tebi privija,
desnica me tvoja drži." Ps 63
Pitaj svećenika
don Josip Lenkić prezbiter Zadar
"Slavit ću te, Gospodine za života,
u tvoje ću ime ruke dizati." Ps 63,5
Pitaj svećenika
vlč. Krunoslav Novak prezbiter Zagreb
"Kao djeca svjetlosti hodite." Ef 5,8
Pitaj svećenika
p. Antun Volenik isusovac Zagreb
"Uzmi, Gospodine,
i primi svu moju slobodu,
moju pamet, moj razum i svu moju volju,
sve što imam i što posjedujem.
Ti si mi to dao, Tebi, Gospodine,
sve vraćam; sve je tvoje,
raspolaži sa svime po svojoj volji.
Daj mi samo svoju ljubav i milost,
i to mi je dosta." DV 234
Pitaj svećenika
Ukoliko niste sigurni kome želite postaviti pitanje postavite pitanje, a neki od svećenika će vam odgovoriti.
Arhiva
Odgovara:

vlč. Krunoslav Novak

petak, 01. kolovoza 2014.

Hagioterapija

Hvaljen Isus i Marija, molim Vas da mi objasnite pojam i bit hagioterapije. Nešto sam čitao o tome, ali nemam puno saznanja.

Zahvaljujem!

Poštovani Milenko, teško je u nekoliko riječi sažeti hagioterapiju, no evo nekoliko elemenata koji mi se čine značajnim, s rezervom da sigurno ne ću uspjeti sve obuhvatiti, pa možda čak ni sve bitno.

Hagioterapija se usredotočuje na područje čovjekove duhovne dimenzije, istražujući to područje kao i mogućnosti terapijskog djelovanja. Radi se o hrvatskom modelu kojega je utemeljio mons. prof. dr. sc. Tomislav Ivančić, te je danas uz Hrvatsku hagioterapija sa svojim centrima nazočna i u Austriji, Italiji, Njemačkoj i Švicarskoj. Nedavno je u Zagrebu održan 6. međunarodni studij hagioterapije na kojem je sudjelovalo 600 polaznika iz 16 zemalja.

Važno je naglasiti da se hagioterapija temelji na kršćanskoj antropologiji, a njezino područje istraživanja smješteno je između psihologije i teologije, odnosno između čovjekove psihe i njegove religioznosti. Veliko zanimanje za ovaj projekt, možemo reći diljem svijeta, pokazuje potreba današnjeg čovjeka da upozna sebe, to jest ono po čemu on specifično jest čovjek. Upravo područje te specifičnosti – osobnost, život, intelekt, karakter, savjest, sloboda, pamćenje i sjećanje, kreativnost, slobodna volja, vrline, kultura, religioznost, smisao, etičnost i moralnost, ljubav, vjera – to jest čovjekovu duhovnu dušu proučava hagioterapija. Veliko zanimanje za ovo područje proizlazi iz čovjekove nemogućnosti da pronađe odgovore na temeljna pitanja smisla samo u materijalnom, izvanjskom blagostanju, koje ga ne može ispuniti i učiniti zadovoljnim. Osim toga ljudska usamljenost, prepuštenost sebi samome, različiti životni neuspjesi koji prate čovjeka današnjeg vremena sastavni su dio istraživanja hagioterapije, koja nastoji pomoći čovjeku današnjeg vremena da zakonitost duha postane njegova svakodnevica. Polazi naime od činjenice da je duh taj koji „čovjeka čini slabim ili jakim, zdravim ili bolesnim, radosnim ili tužnim.“ O hagioterapiji se možete dodatno informirati putem njihovih službenih internetskih stranica.

Nadam se skorom susretu, u Gospodinu!

Da biste komentirali, prijavite se.