fra Tomislav Glavnik franjevac Zagreb
"O Bože, ti si Bog moj:
gorljivo tebe tražim;
tebe žeđa duša moja,
tebe želi tijelo moje,
kao zemlja suha, žedna, bezvodna.
Ti postade meni pomoć,
kličem u sjeni krila tvojih.
Duša se moja k tebi privija,
desnica me tvoja drži." Ps 63
Pitaj svećenika
don Josip Lenkić prezbiter Zadar
"Slavit ću te, Gospodine za života,
u tvoje ću ime ruke dizati." Ps 63,5
Pitaj svećenika
vlč. Krunoslav Novak prezbiter Zagreb
"Kao djeca svjetlosti hodite." Ef 5,8
Pitaj svećenika
p. Antun Volenik isusovac Zagreb
"Uzmi, Gospodine,
i primi svu moju slobodu,
moju pamet, moj razum i svu moju volju,
sve što imam i što posjedujem.
Ti si mi to dao, Tebi, Gospodine,
sve vraćam; sve je tvoje,
raspolaži sa svime po svojoj volji.
Daj mi samo svoju ljubav i milost,
i to mi je dosta." DV 234
Pitaj svećenika
Ukoliko niste sigurni kome želite postaviti pitanje postavite pitanje, a neki od svećenika će vam odgovoriti.
Arhiva
Odgovara:

p. Antun Volenik

četvrtak, 05. rujna 2013.

Injigo - duhovne vježbe

Želio bih kao laik proći 30 tjedni program ignacijanskih duhovnih vježbi u organizaciji Zajednice Injigo. Veoma se veselim tomu. Na raznim web forumima naišao sam na uglavnom pozitivna mišljenja o radu Injiga, ali ima manji broj onih koji tvrde da "Isusovci ne gledaju baš blagonaklono na Injigo", bez navođenja razloga naših Isusovaca Molim Vaš komentar.

Božji blagoslov,

Tomislav

Dragi Tomislave,

moj odgovor tebi osobni je moj stav i nije nikakvo službeno stajalište ili mišljenje HPDI ili neke skupine isusovaca. Dakle pretpostavljam da si već konzultirao službene stranice programa http://www.injigo.com/. Ja ću se osvrnuti na dva linka s te stranice “povijest” i “kontakt”. Idejni začetnik i vođa projekta kako stoji i na stranici je “znanstvenica dr. sc. Marica Čunčić.” koja je godinama svoje DV obavljala “pod vodstvom isusovca vlč. o. Dragutina Hartlyja (1920.-2008.) koji je 1981. potaknuo Maricu da i sama počne davati DV drugima u Zagrebu u okviru Male Obitelji Bezgrješnog Srca Marijina koja njeguje marijansku i ignacijansku duhovnost. Marica je pripadala toj Zajednici od 1970. do 2008. god. kad je zamolila za istup da bi se mogla posve posvetiti Zajednici i Programu Injigo.” Dalje možeš čitati kako se ona formirala kod isusovaca u Kanadi i to svoje znanje prenijela u Hrvatsku. Prva je dakle razlika s obzirom na “čisto isusovačke DV” da ovdje inicijativu imaju žene (uz gđu Čunčić u Hrvatskoj je vrlo aktivna gđa Barica Deanović kao i još neke čija imena se nalaze u kontaktima).

Druga i najveća razliku tumači se ovako: “Broj sudionika u DV postupno je rastao i dr. Čunčić je morala uključiti i vježbatelje da pomognu u praćenju iako to nigdje nije vidjela, samo je posredno čula 1995. za vrijeme svojega kratkoga boravka na Barbadosu, mišljenje nekoga oca isusovca koji je tamo davao DV u svakodnevnom životu kako onaj tko prođe takve DV, može pratiti druge.” Taj pratitelj inače u DV ima veliku ulogu i mnogim isusovcima je vrlo čudno da se nekom laiku koji je samo prošao DV dopusti da prati i formira druge.

Iako na stranicama piše da je zdanja izmjena izvršena u siječnju 2013. nigdje ne piše o karizmatskom karakteru tih DV (npr gđa Čunčić surađivala je sa Jamesom Manjacklom a sada s fra Ivom Pavićem).

Konačno iako je program otvoren svim svećenicima u predloženim kontaktima nalazi se tek jedan, vlč Marinko Miličević koji je također napustivši svoju redovničku zajednicu Družbu Isusovu, sada kao svjetovni svećenik, uvelike uključen u program.

To su neke od razlika no koliko znam sadržaj programa vrlo je ignacijanski, polaznici su zadovoljno a poznato mi je da su trojica mladih hrvatskih isusovaca koji su sada u formaciji također prošli taj program kao laici i bili njime jako zadovoljni. Ipak, koliko znam, voditelji programa nemaju nikakvu suradnju s isusovcima koji DV u svakodnevnom životu stalno ili povremeno daju u Zagrebu, Osijeku te Splitu.

Krist neka je u tebi.

Krist neka je pred tobom,

Krist neka je iza tebe,

Krist neka je iznad tebe,

Krist neka je ispod tebe,

Krist nek ti je s desna,

Krist nek ti je s lijeva,

Krist u srcu svakog čovjeka koji misli na te,

Krist u svakom čovjeku koji te gleda,

Krist u svakom uhu koje te čuje.

Da biste komentirali, prijavite se.