fra Tomislav Glavnik franjevac Zagreb
"O Bože, ti si Bog moj:
gorljivo tebe tražim;
tebe žeđa duša moja,
tebe želi tijelo moje,
kao zemlja suha, žedna, bezvodna.
Ti postade meni pomoć,
kličem u sjeni krila tvojih.
Duša se moja k tebi privija,
desnica me tvoja drži." Ps 63
Pitaj svećenika
don Josip Lenkić prezbiter Zadar
"Slavit ću te, Gospodine za života,
u tvoje ću ime ruke dizati." Ps 63,5
Pitaj svećenika
vlč. Krunoslav Novak prezbiter Zagreb
"Kao djeca svjetlosti hodite." Ef 5,8
Pitaj svećenika
p. Antun Volenik isusovac Zagreb
"Uzmi, Gospodine,
i primi svu moju slobodu,
moju pamet, moj razum i svu moju volju,
sve što imam i što posjedujem.
Ti si mi to dao, Tebi, Gospodine,
sve vraćam; sve je tvoje,
raspolaži sa svime po svojoj volji.
Daj mi samo svoju ljubav i milost,
i to mi je dosta." DV 234
Pitaj svećenika
Ukoliko niste sigurni kome želite postaviti pitanje postavite pitanje, a neki od svećenika će vam odgovoriti.
Arhiva
Odgovara:

fra Tomislav Glavnik

četvrtak, 19. veljače 2015.

Ispovijed

Hvaljen Isus i Marija! Već duže vrijeme muči me ispovijed... Prije nisam znala ići često na ispovijed, ali otkad sam se preobratila, sve više imam volju ići na ispovijed otprilike svaki mjesec. Problem je u tome što kada trebam izreći svoje grijehe, ne mogu se sjetiti istoga trenutka, a svećenici obično nemaju vremena dugo ispovijedati pa ponekad izađem iz ispovijedaonice jako očajna. Jednom mi se dogodilo da sam umjesto kajanja izmolila nešto sasvim drugo... Što da činim?! Jako se želim ispovijedati, ali to nikada ne ispadne kao dobra ispovijed, ponekad čak i sebe krivim zbog toga. Više ni na pričest ne idem, makar se ispovijedala jer mislim da činim svetogrđe prema Bogu.

I jos nešto, može li osoba mlađa od 17 godina doživjeti tamnu noć duše? Možete li mi to pobliže objasniti kako da prepoznamo da smo u tom razdoblju, jer ja sam se preobratila prošle godine i sve mi se više čini da to proživljavam. Hvala unaprijed i nadam se da će mi vaš savjet pomoći! Bog Vas Blagoslovio!!  M.B.

Foto: stacja7.pl

Poštovana!

Svjedočanstvo koje opisujete je tipično za osobe, koje su počele intezivnije živjeti duhovnim životom nakon određene pauze ili obraćenja, što ga vi spominjete. Budući da sam i sam ispovjednik i da se sam ispovijedam, preporučam vam, ukoliko imate problema sa "zaboravom i blokadom" u ispovjedaonici, svoje grijehe nakon učinjenog ispita savjesti napišete na papir i po dolasku na ispovijed redom pročitate. Vi ćete biti mirni, a ispovjednik radostan što ste se temeljito pripremili i niste važno ispustili, niti išli u duga i ponekad suvišna opisivanja.

Što se tiče "tamne noći duše", uputio bih vas radije na literaturu i knjige sv. Ivana od Križa. On naime u svojim opisima "tamne noći" govori o svojevrsnom prijelazu početnika u vjeri, prema - recimo to tako - višoj stepenici duhovnog života. Vjera uostalom i jest jedan hod, hod prema savršenosti. Svakako, u toj želji da se dosegne savršenstvo vjernik se treba čuvati oholosti, duhovne neosjetljivosti prema bližnjemu, neskromnosti, preuzetnosti i drugih "nekvaliteta", koje više hrane ljudski ego, nego li dušu.

Put prema savršenstvu i stanja koja svaki vjernik osjeća i doživljava, nisu nužno vezana uz određenu starosnu dob, iako doživljaj Božjega i duhovnoga nije isti sa 17 i sa 77 godina.

Mir i dobro!

Da biste komentirali, prijavite se.