fra Tomislav Glavnik franjevac Zagreb
"O Bože, ti si Bog moj:
gorljivo tebe tražim;
tebe žeđa duša moja,
tebe želi tijelo moje,
kao zemlja suha, žedna, bezvodna.
Ti postade meni pomoć,
kličem u sjeni krila tvojih.
Duša se moja k tebi privija,
desnica me tvoja drži." Ps 63
Pitaj svećenika
don Josip Lenkić prezbiter Zadar
"Slavit ću te, Gospodine za života,
u tvoje ću ime ruke dizati." Ps 63,5
Pitaj svećenika
vlč. Krunoslav Novak prezbiter Zagreb
"Kao djeca svjetlosti hodite." Ef 5,8
Pitaj svećenika
p. Antun Volenik isusovac Zagreb
"Uzmi, Gospodine,
i primi svu moju slobodu,
moju pamet, moj razum i svu moju volju,
sve što imam i što posjedujem.
Ti si mi to dao, Tebi, Gospodine,
sve vraćam; sve je tvoje,
raspolaži sa svime po svojoj volji.
Daj mi samo svoju ljubav i milost,
i to mi je dosta." DV 234
Pitaj svećenika
Ukoliko niste sigurni kome želite postaviti pitanje postavite pitanje, a neki od svećenika će vam odgovoriti.
Arhiva
Odgovara:

vlč. Krunoslav Novak

petak, 21. veljače 2014.

Magija

Pozdrav, hvaljen Isus i Marija. Imam jednu stvar koja me muči već dugo. Prije nekoliko godina prvi put sam bio upoznat s pojmom magija zbog čestih posjećivanja stranica magijskog sadržaja tipa kako prizvati vraga, napraviti ugovor s njime ... To je sve bilo uzbudljivo i da tako kažem ''moćno'' čitati jer nema toga na ovome svijetu što ti sotona ne može dati po riječima magijskih knjiga. Imao sam sve recepte za prizivanje nečastivog kod sebe no uvijek me nešto spriječi u tome. No od toga je prošlo mnogo godina i sada sam se odlučio za Boga i religiozan život. Sve je teklo dobro dok me nisu počeli mučiti neki čudni snovi u kojima sam sanjao ogromno bogatstvo, slavu, materijalne stvari i čuo sam riječi kako mi se sve materijalne želje moga djetinjstva mogu ispuniti ako učinim taj ritual. Sad sam opet počeo posjećvati takve stranice i počeo sam opet razmišljati o ritualu… Ne znam što mi je činiti… Nekako se još držim i odupirem tom iskušenju. Hvala unaprijed

Poštovani, pišete o nekim svojim istraživanjima u nepoznato, koja predstavljaju u isto vrijeme i opasnost jer ste doslovno hodali po rubovima vlastite slobode. Već iz samih riječi koje navodite, očito je da ste svjesni da iskušenje za posezanjem za bilo kakvi uspostavljanjem odnosa sa Zlim, ili bilo kakvim ritualom njemu posvećenim nije ispravan način utiranja puta svojega života. Samim time što Vas je, kako sami navodite u prošlosti „uvijek nešto spriječilo“, da počinite neki magijski ritual, mogli biste razumjeti da tako nešto nije dobro, te da će Vas uznemiriti u Vašem odnosu prema Bogu, u Vašem miru i slobodi.

No, ono što je razumski i iskustveno jasno, ne znači da na neki način neće biti postavljeno u pitanje, ili da Vaše temeljno opredjeljenje za Boga i za dobro neće biti u krizi, ili da kao vjernik nećete biti iskušavani. Dok spominjete iskušenja koja su potencirana i nekim Vašim snovima, podsjetio bih Vas na Isusovo iskušenje koje opisuje evanđelje po Mateju (Mt 4, 1-11), te bih naglasio samo neke elemente. Napastujući Isusa, Sotona mu govori: „Ako si Sin Božji, reci da ovo kamenje postane kruhom.“ (Mt 4,3) Nakon što je Isus četrdeset dana postio, napokon je i ogladnio. Prvo iskušenje pokušava iskoristiti njegovu tjelesnu glad, navodeći ga da od kamenja stvori kruh. Zapravo ga želi poniziti, omalovažiti njegovu četrdesetodnevnu pripravu za javno djelovanje. Isus govori: „Pisano je: Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta.“ (Mt 4,4) Takva napast snalazi i današnjeg čovjeka. Dok živi u teškim vremenima, materijalno blagostanje ili čak ona minimalna materijalna sigurnost može biti izvor njegove želje, nedostižne želje za koju bi bio spreman puno žrtvovati. Riječi da ne živi čovjek samo o kruhu govore danas da materijalno blagostanje samo po sebi nije ni jednog čovjeka učinilo sretnim. Materijalna situiranost nam je potrebna, ali sreću, unutarnje zadovoljstvo i mir možemo susresti jedino u Bogu. Podliježući iskušenjima i napastima, čovjek zapravo okreće lice od Boga, te u isto vrijeme dok traži sreću, sve više se od nje udaljuje.

Nadalje, učiniti nešto veliko i silno, ili kako Vi pišete: „uzbudljivo“ i „moćno“ također je iskušenje koje je Isus prošao kada ga Sotona postavi na vrh Hrama „i reče mu: »Ako si Sin Božji, baci se dolje! Ta pisano je: Anđelima će svojim zapovjediti za tebe i na rukama će te nositi da se gdje nogom ne spotakneš o kamen.“ (Mt 4,6). Iskusiti moć koja čovjeka nadilazi, dok njome ne vlada, a jasno je da on nije od Boga, velika je opasnost za slobodu. U trećem iskušenju Sotona konačno otkriva svoje namjere do kraja, te traži od Isusa da mu se pokloni: „Đavao ga onda povede na goru vrlo visoku i pokaza mu sva kraljevstva svijeta i slavu njihovu pa mu reče: »Sve ću ti to dati ako mi se ničice pokloniš.« Tada mu reče Isus: »Odlazi, Sotono! Ta pisano je: Gospodinu, Bogu svom se klanjaj i njemu jedinom služi!«“ (Mt 4,8-10)

Zlo ništa ne daje, nego samo oduzima. Prije nego što čovjeku dadne neki privid sreće, oduzima njegovu slobodu. Čovjek koji se odriče svoje slobode, zapravo se odrekao onoga temeljnoga što nam donosi Isus: „Za slobodu nas Krist oslobodi! Držite se dakle i ne dajte se ponovno u jaram ropstva!“ (Gal 5,1)

U Gospodinu

Da biste komentirali, prijavite se.