fra Tomislav Glavnik franjevac Zagreb
"O Bože, ti si Bog moj:
gorljivo tebe tražim;
tebe žeđa duša moja,
tebe želi tijelo moje,
kao zemlja suha, žedna, bezvodna.
Ti postade meni pomoć,
kličem u sjeni krila tvojih.
Duša se moja k tebi privija,
desnica me tvoja drži." Ps 63
Pitaj svećenika
don Josip Lenkić prezbiter Zadar
"Slavit ću te, Gospodine za života,
u tvoje ću ime ruke dizati." Ps 63,5
Pitaj svećenika
vlč. Krunoslav Novak prezbiter Zagreb
"Kao djeca svjetlosti hodite." Ef 5,8
Pitaj svećenika
p. Antun Volenik isusovac Zagreb
"Uzmi, Gospodine,
i primi svu moju slobodu,
moju pamet, moj razum i svu moju volju,
sve što imam i što posjedujem.
Ti si mi to dao, Tebi, Gospodine,
sve vraćam; sve je tvoje,
raspolaži sa svime po svojoj volji.
Daj mi samo svoju ljubav i milost,
i to mi je dosta." DV 234
Pitaj svećenika
Ukoliko niste sigurni kome želite postaviti pitanje postavite pitanje, a neki od svećenika će vam odgovoriti.
Arhiva
Odgovara:

vlč. Krunoslav Novak

nedjelja, 27. listopada 2013.

Moral

Kako to da danas svećenici sve manje govore i propovijedaju o moralu? Na svakom se koraku vidi da su vjernici vrlo malo o tome poučeni. Što vi o tome mislite i može li se tu nešto učiniti?

Hvala na odgovoru!

Petra F.

Poštovana Petra, u nekoliko riječi postavili ste pitanja koja dotiču praktični vid vjerskog života, to jest poznavanje na koji način u današnjem vremenu živjeti Božju Riječ. Naglasili ste nedostatak govora o moralu. Kada se radi o propovijedanju, tada je potrebno uzeti u obzir da je predmet propovijedanja navještaj Božje Riječi, u čijem je središtu Isus Krist, povijest spasenja čovjeka. Isus je sam rekao: „Pođite po svem svijetu, propovijedajte Evanđelje svemu stvorenju.“ (Mk 16,15). Propovijedati Evanđelje znači naviještati Radosnu vijest. U tom smislu čini mi se da je prihvaćanje i življenje moralnih normi posljedica prihvaćanja Isusove Radosne vijesti koja nam je navještena. Kad čovjek povjeruje i čitavim bićem prihvati Isusov nauk ono počinje imati utjecaj na njegov način života. Moralni život gradi se na ostvarenju odnosa s Bogom, u protivnom upadamo u rizik da poput farizeja poznajemo norme i držimo ih ali nema odnosa s Bogom. Prema tome, govor o moralu jest sastavni dio propovijedanja, ali ne i jedini. I u današnje vrijeme, možda više nego ikad, čovjek potrebuje i traži Boga, a istovremeno u tom traženju vrlo lako se izgubi u različitim surogat ponudama u kojima pronalazi odgovore koji daju tek neko trenutno zadovoljenje osobnih traženja. Osim toga današnji čovjek traži argumentirane odgovore na svoja pitanja. Sigurno da je potreban govor o moralu, vjernik će ga usvajati i prihvaćati kao nešto svoje kada osobno susretne Isusa Krista.

Na Vaše pitanje može li se nešto više u tom smislu učiniti rekao bih da se već čini, te uz sudjelovanje na misi i slušanje propovijedi postoje i druge prilike upoznavanja vlastite vjere. Napose u ovoj Godini vjere u različitim sredinama pokrenute su kateheze za odrasle, koje su prilika da se prodube spomenute teme, ne bi trebalo zanemariti ni katolički tisak, kao i katoličke internetske stranice na kojima se može produbiti znanje u vjeri.

Pozdravljam Vas u Gospodinu!

Da biste komentirali, prijavite se.