fra Tomislav Glavnik franjevac Zagreb
"O Bože, ti si Bog moj:
gorljivo tebe tražim;
tebe žeđa duša moja,
tebe želi tijelo moje,
kao zemlja suha, žedna, bezvodna.
Ti postade meni pomoć,
kličem u sjeni krila tvojih.
Duša se moja k tebi privija,
desnica me tvoja drži." Ps 63
Pitaj svećenika
don Josip Lenkić prezbiter Zadar
"Slavit ću te, Gospodine za života,
u tvoje ću ime ruke dizati." Ps 63,5
Pitaj svećenika
vlč. Krunoslav Novak prezbiter Zagreb
"Kao djeca svjetlosti hodite." Ef 5,8
Pitaj svećenika
p. Antun Volenik isusovac Zagreb
"Uzmi, Gospodine,
i primi svu moju slobodu,
moju pamet, moj razum i svu moju volju,
sve što imam i što posjedujem.
Ti si mi to dao, Tebi, Gospodine,
sve vraćam; sve je tvoje,
raspolaži sa svime po svojoj volji.
Daj mi samo svoju ljubav i milost,
i to mi je dosta." DV 234
Pitaj svećenika
Ukoliko niste sigurni kome želite postaviti pitanje postavite pitanje, a neki od svećenika će vam odgovoriti.
Arhiva
Odgovara:

don Josip Lenkić

ponedjeljak, 11. studenog 2013.

Moralna dvojba

Hvaljen Isus i Marija,

moje je pitanje iz svakodnevnog života nevezano direktno za duhovnost. Naime, namjeravam kupiti stan i prijateljica mi je javila da će banka nuditi povoljno jedan stan koji je oduzet, odnosno za koji stranka nije uredno plaćala hipotekarni kredit. Stranka je, pretpostavljam tek u zadnje vrijeme prestala otplaćuvati kredit, tj . u nekim prvim godinama ga je plaćala, što bi značilo da je ona dio svoga stana ipak platila. Hipotekarni kredit je takav da vlasništvo nije vaše sve do zadnje uplaćene rate kredita, i banka ima pravo oduzeti vam stan za koji duže vrijeme ne plaćate ratu kredita. Činim li etički ispravnu stvar ako bi takav stan kupila od banke ? Hvala na odgovoru i Božji blagoslov .

Poštovana,

zahvaljujem na Vašem pitanju. Ono je više pravne naravi. U njemu je, u međusobnom dinamičnom odnosu sadržano pitanje 'etičkog poslovanja' i 'moralnog poslovanja'. Moralno poslovanje je ono poslovanje koje je usklađeno sa moralnim načelima i normama. Ono je pravedno, poštuje dostojanstvo čovjeka i donosi materijalnu, psihičku i duhovnu korist pojedincu i zajednici. Moralno nije isto što i etičko. Etika je filozofska refleksija o moralu. Prihvatimo li tu distinkciju između morala i etike morat ćemo se pitati kakvo je to zapravo 'etičko poslovanje'. Da bi bilo jasnije o kakvoj distinkciji govorimo povucimo paralelu sa distinkcijom između moralnih problema i etičkih problema. Moralni problemi su oni problemi koje ima neka osoba ili zajednica u konkretnoj životnoj praksi, a etički problemi su oni problemi koje imaju filozofi kad o ovim prvim problemima prosuđuju unutar nekog etičkog sustava. Zaista nije isto imati moralne probleme i etičke probleme. Tako ne može biti isto moralno poslovanje i etičko poslovanje. Hipoteka je instrument osiguranja naplate putem kojih banka u slučaju neredovite otplate kredita može zaplijeniti imovinu klijenta kako bi naplatila svoja potraživanja. Kod hipoteke se imovina daje banci u zalog. Nekretnine opterećene hipotekom mogu se slobodno prenositi. Hipoteka je teret koji prati nekretninu neovisno o njezinom vlasniku. To znači da se takvu nekretninu slobodno može kupiti i prodati. Toliko o pravnom tumačenju.

Vrhovna i temeljna norma moralnosti je svetost Božja. Ljudskim silama dostižna, ali daljnja, norma je razumna čovječja narav. Bliža i praktična norma ćudorednog djelovanja je naša savjest. Ona u sebi sadrži moralni sud o našim djelima. Neupitno sudi u svakom konkretnom slučaju dnevnog života. U vremenskim situacijama primjenjuje vječne zakone. Glas je Božji u nama. Zato nije podložna ljudskim zakonima. Nemoralno je raditi protiv vlastite savjesti kad nam nešto nalaže ili zabranjuje. Glavno pravilo savjesti je: „čini dobro, izbjegavaj zlo“ ili još preciznije: „ovo moraš činiti (jer je dobro), ono ne smiješ činiti (jer je zlo)“. Pri Vašoj odluci o kupnji stana neka Vam od pomoći bude duševni mir ili nemir (grižnja savjesti). Uz pozdrav i svako dobro!

Da biste komentirali, prijavite se.