fra Tomislav Glavnik franjevac Zagreb
"O Bože, ti si Bog moj:
gorljivo tebe tražim;
tebe žeđa duša moja,
tebe želi tijelo moje,
kao zemlja suha, žedna, bezvodna.
Ti postade meni pomoć,
kličem u sjeni krila tvojih.
Duša se moja k tebi privija,
desnica me tvoja drži." Ps 63
Pitaj svećenika
don Josip Lenkić prezbiter Zadar
"Slavit ću te, Gospodine za života,
u tvoje ću ime ruke dizati." Ps 63,5
Pitaj svećenika
vlč. Krunoslav Novak prezbiter Zagreb
"Kao djeca svjetlosti hodite." Ef 5,8
Pitaj svećenika
p. Antun Volenik isusovac Zagreb
"Uzmi, Gospodine,
i primi svu moju slobodu,
moju pamet, moj razum i svu moju volju,
sve što imam i što posjedujem.
Ti si mi to dao, Tebi, Gospodine,
sve vraćam; sve je tvoje,
raspolaži sa svime po svojoj volji.
Daj mi samo svoju ljubav i milost,
i to mi je dosta." DV 234
Pitaj svećenika
Ukoliko niste sigurni kome želite postaviti pitanje postavite pitanje, a neki od svećenika će vam odgovoriti.
Arhiva
Odgovara:

fra Tomislav Glavnik

srijeda, 31. srpnja 2013.

Neokatekumenski put?

Hvaljen Isus i Marija!

Molim Vas nekoliko riječi o Neokatekumenskom putu. Čitala sam dosta toga o tim zajednicama, znam kako su nastale i ostale opće stvari, no ne znam ima li više pohvala i divljenja ili oštre kritike i sablažnjavanja! Ako je to neki vid te nove evangelizacije i ako je to dobro, zašto ih nema u više župa? Ako je to nekakva devijantna (sektaška) zajednica, zašto ih ima u nekim župama? Imam rođakinju koja ide u tu zajednicu godinama i zaista se promijenila, (od djevojke koja nije ni išla pravo u crkvu) i muž joj je ušao u tu istu zajednicu, i djeca... ne propuštaju svoje mise koje su subotom navečer, (a ne u nedjelju) ni kad su neka obiteljska slavlja, oni odu pa se vrate nakon mise! Ljudima je to nekako čudno! Meni se osobno čine nekako vatreni u vjeri i dosta zadovoljni, zapravo mi se sviđa to što čujem i vidim na njima, ali me brinu razni kritički članci o Neokatekumenima, čudna ( opasna ) iskustva na forumima, kao i protivljenje mog župnika, do čijeg mi je mišljenja stalo. Molim savjet: ući u takvu zajednicu ili ne? Zamoliti župnika da to povede ili ne? Hvala lijepa unaprijed i Bog Vas blagoslovio!

Poštovana,

kroz dvotisućljetnu povijest Duh Sveti je davao konkretne odgovore na potrebe, prilike i neprilike u kojima se Crkva nalazila. Kada iščitavamo tu dugu povijest i što je sve lijepo u njoj bilo, možemo reći da je i Neokatekumenski put jedan od odgovora na ljudska traženja. Kad velim traženja onda mislim na neke elemente, koje su ljudi, ali i kršćani izgubili ili ih gube iz vida i života, a to su: interes za Riječ Božju, sakramentalni život (sveta misa i ispovijed na poseban način), kršćanski brak i višečlana obitelj, duhovna zvanja. Neokatekumeni ili neokatekumenski put jest jedan od putova, kojih je bilo više u povijesti Crkve, a koji svojim članovima udahnjuju želju za otkrivanjem ljepota kršćanskog života u gore spomenutom traženju i obnovi Crkve. To je prije svega vrednovanje življenja krštenja što smo ga primili. Tko svjesno živi svoja krsna obećanja, on donosi plodove.

Treba reći da Neokatekumenski put nije jedini put ili karizma, koja djeluje unutar Crkve. Ima ih više. Vjernici se sami po svome nahođenju opredjeljuju kako će živjeti svoje vjerničko poslanje. Dakako, nitko nije obvezatan biti u nekoj vjerničkoj zajednici ili pokretu (npr. Franjevački svjetovni red, Frama, Dehonijanska mladež, Neokatekumeni, Salezijanski suradnici, Fokolarini, Marijina Legija, Križari, Karizmatske zajednice, Vojska Bezgrešne...) osim naravno u svojoj župi. No biti članom jedne župne zajednice i još eventualno u kojem pokretu, koji će možda djelovati u njegovoj matičnoj župnoj zajednici, može pojedinom vjerniku olakšati vjernički život, jer će biti nošen dodatnom podrškom zajednice, kojoj pripada.

Sami ste slobodni pristupiti Neokatekumenskom putu, a isto tako i ne slijediti ga, ako osjetite da on nije za vas. Svome župniku možete preporučiti da dopusti da Neokatekumeni dođu u vašu župu, no to je prije svega zadaća odgovornih iz Neokatekumenskog puta, da zamole i potom dobiju dopuštenje mjesnog župnika o početku držanja uvodnih kateheza.

Mir i dobro!

Da biste komentirali, prijavite se.