fra Tomislav Glavnik franjevac Zagreb
"O Bože, ti si Bog moj:
gorljivo tebe tražim;
tebe žeđa duša moja,
tebe želi tijelo moje,
kao zemlja suha, žedna, bezvodna.
Ti postade meni pomoć,
kličem u sjeni krila tvojih.
Duša se moja k tebi privija,
desnica me tvoja drži." Ps 63
Pitaj svećenika
don Josip Lenkić prezbiter Zadar
"Slavit ću te, Gospodine za života,
u tvoje ću ime ruke dizati." Ps 63,5
Pitaj svećenika
vlč. Krunoslav Novak prezbiter Zagreb
"Kao djeca svjetlosti hodite." Ef 5,8
Pitaj svećenika
p. Antun Volenik isusovac Zagreb
"Uzmi, Gospodine,
i primi svu moju slobodu,
moju pamet, moj razum i svu moju volju,
sve što imam i što posjedujem.
Ti si mi to dao, Tebi, Gospodine,
sve vraćam; sve je tvoje,
raspolaži sa svime po svojoj volji.
Daj mi samo svoju ljubav i milost,
i to mi je dosta." DV 234
Pitaj svećenika
Ukoliko niste sigurni kome želite postaviti pitanje postavite pitanje, a neki od svećenika će vam odgovoriti.
Arhiva
Odgovara:

fra Tomislav Glavnik

srijeda, 04. ožujka 2015.

Novac

Poštovani fra Tomislave, imaju li franjevci svoju plaću?  V.K.

Foto: vecernji.hr

Poštovani/na!

Hvala vam na tom pitanju!

Često se čuje da svećenici ili redovnici pod koje spadaju i franjevci primaju plaću. Osim što se govori da primaju plaću, kaže se da ih plaća država. No, da li je to tako razaznat ćete iz moga odgovora.

Budući da sam gvardijan u svome samostanu i samim time odgovoran za djelovanje svoga samostana i braće koja u njemu žive, mogu vam iz prve ruke dati informaciju i odgovoriti na vaše pitanje.

Franjevci konventualci ne primaju plaću i nemaju mirovinsko osiguranje, dakle neće imati mirovinu kada navrše stanovitu starosnu dob. Zdravstveno osiguranje za njih plaća samostan od priloga vjernika, što je cca 200kn mjesečno. Franjevci, kao i svi drugi redovnici žive od onoga što im daruju vjernici, koji se okupljaju u crkvama, koje su im povjerene na upravljanje. Samim takvim životnim stavom pokazuju svoju otvorenost providnosti Božjoj i ne žive navezanost na materijalna dobra. Osobno ništa ne posjeduju, već cijelo samostansko bratstvo brine na osnovi solidarnosti jednih za druge.

Plaću imaju ona naša braća, koja rade, kao i svi drugi zaposlenici u Republici Hrvatskoj (kao profesori, predavači, vjeroučitelji u osnovnim i srednjim školama ili na kojem drugom radnom mjestu), no i kad prime plaću za takvu vrstu rada, sav iznos predaju u zajedničku samostansku blagajnu iz koje se potom podmiruju troškovi života cijelog samostanskom bratstva.

Ne želeći ići preširoko napominjem da država pak na osnovu ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske prosljeđuje financijska sredstva Hrvatskoj biskupskoj konferenciji. Primljena sredstva dobivaju se na osnovu izračuna broja župa i dijele se biskupijama i centralnim ustanovama.

Jedan dio tih primljenih sredstava iz državnog proračuna prema svome ključu Hrvatska biskupska konferencija namjenjuje/razreže hrvatskom redovništvu u cjelini. Konkretno, posljednji podaci koje imam pokazuju da je HBK proslijedila 2,5 milijuna kuna, koji su raspoređeni na sveukupni broj svečanozavjetovanih /doživotnozavjetovanih redovnika i redovnica u RH. Kako u Hrvatskoj djeluje oko 4000 redovnika i redovnica taj se iznos dijeli na redovnike i redovnice. Tako je za pojedinog redovnika ili redovnicu samostan dobio po 610 kuna godišnje!

Osim toga HBK izdvaja po 1000 kn mjesečno za obrazovanje i školovanje redovničkih kandidata. Da li to isto čine za dijecezanske svećeničke kandidate ne bih znao reći, budući da nemam pouzdanu informaciju.

U nadi da sam uspio odgovoriti vam na vaše pitanje želim vam mir i dobro!

 

Da biste komentirali, prijavite se.