fra Tomislav Glavnik franjevac Zagreb
"O Bože, ti si Bog moj:
gorljivo tebe tražim;
tebe žeđa duša moja,
tebe želi tijelo moje,
kao zemlja suha, žedna, bezvodna.
Ti postade meni pomoć,
kličem u sjeni krila tvojih.
Duša se moja k tebi privija,
desnica me tvoja drži." Ps 63
Pitaj svećenika
don Josip Lenkić prezbiter Zadar
"Slavit ću te, Gospodine za života,
u tvoje ću ime ruke dizati." Ps 63,5
Pitaj svećenika
vlč. Krunoslav Novak prezbiter Zagreb
"Kao djeca svjetlosti hodite." Ef 5,8
Pitaj svećenika
p. Antun Volenik isusovac Zagreb
"Uzmi, Gospodine,
i primi svu moju slobodu,
moju pamet, moj razum i svu moju volju,
sve što imam i što posjedujem.
Ti si mi to dao, Tebi, Gospodine,
sve vraćam; sve je tvoje,
raspolaži sa svime po svojoj volji.
Daj mi samo svoju ljubav i milost,
i to mi je dosta." DV 234
Pitaj svećenika
Ukoliko niste sigurni kome želite postaviti pitanje postavite pitanje, a neki od svećenika će vam odgovoriti.
Arhiva
Odgovara:

p. Antun Volenik

srijeda, 07. listopada 2015.

Ponašanje svećenika

Hvaljen Isus i Marija!

Zanima me kako se svećenik mora ponašati? Naime, naš svećenik je bezobrazan prema drugima, te ogovara svakog tko dođe na misu, ne želi pomoći drugima jer kaže da nema vremena, župni ured nema svoje uredovno vrijeme već se treba najaviti da bi se dogovorilo krštenje, vjenčanje itd. Da li je takvo ponašanje prihvatljivo i zašto se takve osobe primaju u crkvu?

P.S. Radi se o dijecezanskom svećeniku 

V.K.

 

Foto: catholicnewsagency.com

Poštovani,

Iz vašeg je pismo razvidno koliko ste ljuti i frustrirani ponašanjem „vašeg svećenika“ i ukoliko je sve ovo istina (kao što su vaše generalizacije „ogovara svakog tko dođe na misu“) imate i razloga za takav stav. Ne navodite tko je taj „vaš svećenik“, no za pretpostaviti je da govorite o svom župniku. Evo nekoliko načelnih stvari.

Župu ne čini samo župnik – svi župljani su suodgovorni za svoju župu. Vaša župa po općecrkvenim i našim biskupskim odredbama mora imati svoje pastoralno i ekonomsko vijeće i oni su prvi koji bi ga trebali upozoriti na grube nepravilnosti, ali i pokušavati što bolje brinuti za župu kada se vidi da župnik nije na razini na kojoj bi trebao biti. Kao aktivni član župe dobro je porazgovarati s nekima od njih i vidjeti da li je nešto već poduzeto. Ukoliko smatrate da postoje grubi prekršaji i imate dojam da se ništa ne poduzima možete se obratiti i nadležnom biskupskom ordinarijatu – svi oni imaju web stranice, imena, mailove i telefone generalnih ili pastoralnih vikara te im iznijeti svoje poteškoće.

Župnik, a naravno i svaki svećenik na bilo kojoj službi radio, samo je čovjek koji, uz najbolju volju, nije uvijek razriješio sve ono što je trebao razriješiti u toku svoje formacije, pa „vuče“ određene probleme koji ga posljedično čine nervoznim, namrgođenim, šutljivim, sklonim lakim rješenjima i neosjetljivim na veće ili manje potrebe svoji župljana. Iz osobnog iskustva znam da bi me na župama koji se imale živu strukturu, zauzete župljane mnoge stvari u meni samom više zasmetale nego u župama koje su već bile „polumrtve“ jer su mi te žive pokazivale koliko se može u župnom radu i koliko me ti ljudi trebaju da budu još bolji, a ja nisam mogao/znao/uspijevao odgovoriti na njihove potrebe. Tihi i ustrajni rad, preuzimanje odgovornosti, osobni rast i molitva na tu nakanu može puno – čak i taknuti srce „vašega svećenika“.

Božji blagoslov

 

Da biste komentirali, prijavite se.