fra Tomislav Glavnik franjevac Zagreb
"O Bože, ti si Bog moj:
gorljivo tebe tražim;
tebe žeđa duša moja,
tebe želi tijelo moje,
kao zemlja suha, žedna, bezvodna.
Ti postade meni pomoć,
kličem u sjeni krila tvojih.
Duša se moja k tebi privija,
desnica me tvoja drži." Ps 63
Pitaj svećenika
don Josip Lenkić prezbiter Zadar
"Slavit ću te, Gospodine za života,
u tvoje ću ime ruke dizati." Ps 63,5
Pitaj svećenika
vlč. Krunoslav Novak prezbiter Zagreb
"Kao djeca svjetlosti hodite." Ef 5,8
Pitaj svećenika
p. Antun Volenik isusovac Zagreb
"Uzmi, Gospodine,
i primi svu moju slobodu,
moju pamet, moj razum i svu moju volju,
sve što imam i što posjedujem.
Ti si mi to dao, Tebi, Gospodine,
sve vraćam; sve je tvoje,
raspolaži sa svime po svojoj volji.
Daj mi samo svoju ljubav i milost,
i to mi je dosta." DV 234
Pitaj svećenika
Ukoliko niste sigurni kome želite postaviti pitanje postavite pitanje, a neki od svećenika će vam odgovoriti.
Arhiva
Odgovara:

vlč. Krunoslav Novak

četvrtak, 11. rujna 2014.

Prijateljstvo

Hvaljen Isus i Marija! Zanima me kako postupati s prijateljima koji nas opterećuju svojim problemima i brigama a za koje su si oni sami krivi. Drugim ljudima nanose nesreću i štetu a od mene očekuju da ih u tome podržim. Ne želim izgubiti prijatelje ali nikako ne mogu podržati njihovo ponašanje, a kad se njima dogodi nešto ružno onda im je Bog kriv a nisu svjesni svojih pogrešaka... Hvala na odgovoru. BVB

Uvijek hvaljen Isus i Marija!

Poštovani/poštovana, čini mi se da se u današnje vrijeme prijateljstvo shvaća dosta površno, te je često reducirano na odnose u kojima se osobe međusobno dobro ne poznaju već provode vrijeme zajedno jer se zajedno mogu zabaviti ili od odnosa imaju neposredne koristi. Možda je to i ranije bilo tako, ali se toga više ne sjećamo, no razvidno je da novi mediji i vritualne društvene mreže predlažu vrlo ograničeno shvaćanje prijateljstva.

Prijateljstvo pretpostavlja uzajamnost u odnosu i povjerenje, u kojemu se osobe poznaju, uvažavaju, te su jedni drugima podrška. Osim toga jedni druge ispravljaju u pogrješkama i pomažu u rastu i napredovanju u dobru. Ima li u Vašem odnosu s prijateljima o kojima govorite barem nešto od spomenutog, ili se radi više o osobama s kojima održavate površne odnose i ne puno više od toga? Ako se radi o osobama koje drugima čine loše i potiču Vas da ih u tome slijedite, jesu li Vam oni zaista prijatelji? Ako vidite da ne postupaju dobro, a postoje prijateljski odnosi, ne biste trebali zanemariti bratsku/prijateljsku opomenu: „Pogriješi li tvoj brat, idi i pokaraj ga nasamo. Ako te posluša, stekao si brata…“ (Mt 18,15-16)

Prisjetimo se Isusa, prijatelja, koji govori: "Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje. Vi ste prijatelji moji...“ (Iv 15,13-14). Prijateljstvo ne poznaje prisilu i ne temelji se u prvom redu na interesu, nego na ljubavi o kojoj Isus govori. Ako su vam prijatelji, ljubavlju i strpljenjem ih potičite na dobro.

Želim Vam svako dobro od Boga i ljudi

Da biste komentirali, prijavite se.