fra Tomislav Glavnik franjevac Zagreb
"O Bože, ti si Bog moj:
gorljivo tebe tražim;
tebe žeđa duša moja,
tebe želi tijelo moje,
kao zemlja suha, žedna, bezvodna.
Ti postade meni pomoć,
kličem u sjeni krila tvojih.
Duša se moja k tebi privija,
desnica me tvoja drži." Ps 63
Pitaj svećenika
don Josip Lenkić prezbiter Zadar
"Slavit ću te, Gospodine za života,
u tvoje ću ime ruke dizati." Ps 63,5
Pitaj svećenika
vlč. Krunoslav Novak prezbiter Zagreb
"Kao djeca svjetlosti hodite." Ef 5,8
Pitaj svećenika
p. Antun Volenik isusovac Zagreb
"Uzmi, Gospodine,
i primi svu moju slobodu,
moju pamet, moj razum i svu moju volju,
sve što imam i što posjedujem.
Ti si mi to dao, Tebi, Gospodine,
sve vraćam; sve je tvoje,
raspolaži sa svime po svojoj volji.
Daj mi samo svoju ljubav i milost,
i to mi je dosta." DV 234
Pitaj svećenika
Ukoliko niste sigurni kome želite postaviti pitanje postavite pitanje, a neki od svećenika će vam odgovoriti.
Arhiva
Odgovara:

p. Antun Volenik

utorak, 28. listopada 2014.

Sahranio sam ljubav

Hvaljen Isus i Marija,

vlč. Antun, zamolio bih Vas za poneki savjet. Prije 19 dana preminula mi je djevojka (21), nažalost sama je sebi oduzela život. Imala je obiteljskih problema i nije izdržala, te si je skratila muke. Od tog dana, sve mi se srušilo, to je bila djevojka s kojom sam izlazio godinu dana, radio lijepe uspomene, planirao budućnost, bio sam sretan što ju imam, bila je stvarno dobra djevojka. Vjerovatno možete predpostaviti kako mi je teško, i zato Vas molim za savjet. Od tog dana malo sam klonuo, skroz sam zbunjen i ono najbolnije izgubio sam više povjerenje u ljude. Ova smrt me je stvarno slomila, i ne znam više kako da se ponašam. Izgubljen sam i vremenu i prostoru, ne vidim svijetlu točku više u ljudima,niti u sebi jer se bojim da ponovno ne budem ovako povrijeđen i razočaran. Razmišljam o budućnosti i bojim se da me ova smrt ne progoni stalno, bojim se da više nikada neću moći zavoliti svojim srcem nekog novog. Jednostavno se bojim i više nisam pametan kako da se postavim i kako da krenem.

S nadom da ćete naći vremena za moj odgovor i probat mi pomoći šaljem Vam iskrene pozdrave.

Hvaljen Isus

Poštovani mladiću,

počeo bih od ovoga „imala je obiteljskih problema“ – nitko si ne oduzima život (osobito u tako mladoj dobi) zbog sitnica ili hira – imam dovoljno iskustva na tom području da sa priličnom sigurnošću mogu pretpostaviti o kakvim se problemima radi i zbog toga mi je iskreno žao takvog tragičnog kraja. Sljedeće što mi se čini važnim jest tvoja konstatacija „od tog dana malo sam klonuo“ u kojoj osjećam tvoju vlastitu minimalizaciju osjećaja koji su se sigurno u tebi pojavili: bijesa, frustracije, straha, boli… U sljedećoj rečenici to i jasno kažeš „ova smrt me je stvarno slomila“. U tako teškim situacijama kakva je tvoja prvi je korak (no to je teško sam) doći u istinski kontakt s vlastitim osjećajima povrijeđenosti i razočaranja koje spominješ. Dobar terapeut tu može biti od velike pomoći – nažalost kod nas su takve osobe rijetke osobito na polju pastoralnog savjetovanja. Prilično je normalno da si se sada potpuno zatvorio „ne vidim svijetlu točku u ljudima, niti u sebi“ jer kao što i sam kažeš strah te je nekog novog emotivnog gubitka a ovako traumatično iskustvo „naučilo je“ tvoje unutarnje, emotivno biće da je bolje biti u tami i tuposti vlastite boli i frustracije nego riskirati i biti makar i „normalno“ otvoren prema ljudima. Još ako se ovakva bol „nakalemila“ na neka svoja teška ili traumatična vlastita iskustva iz prošlosti ili ako su pobudila pitanja o Božjoj „odgovornosti“ na korak smo do depresije ili čega sličnoga. No…

Ti tražiš pomoć – ne sjediš tupo ili prkosno u vlastitoj boli – prvi korak si već napravio. Ne bježiš od vlastite povrijeđenosti, nadam se da ćeš naći osobu koja će ti pomoći u procesu žaljenja na način kako sam to opisao. Vjernik si a to znači da si u startu u boljoj poziciji nego oni koji to nisu. No oprez, dobro je, opet uz stručnu pomoć, vidjeti koliko, svjesno ili nesvjesno, kriviš Boga za sve ovo. Obično tek nakon ovih koraka može se duboko i utješno kroz molitvu otkriti Boga Supatnika, Boga koji nam po Isusu liječi najdublje, neizrecive rane u ovom životu i u vječnosti.

Da biste komentirali, prijavite se.