fra Tomislav Glavnik franjevac Zagreb
"O Bože, ti si Bog moj:
gorljivo tebe tražim;
tebe žeđa duša moja,
tebe želi tijelo moje,
kao zemlja suha, žedna, bezvodna.
Ti postade meni pomoć,
kličem u sjeni krila tvojih.
Duša se moja k tebi privija,
desnica me tvoja drži." Ps 63
Pitaj svećenika
don Josip Lenkić prezbiter Zadar
"Slavit ću te, Gospodine za života,
u tvoje ću ime ruke dizati." Ps 63,5
Pitaj svećenika
vlč. Krunoslav Novak prezbiter Zagreb
"Kao djeca svjetlosti hodite." Ef 5,8
Pitaj svećenika
p. Antun Volenik isusovac Zagreb
"Uzmi, Gospodine,
i primi svu moju slobodu,
moju pamet, moj razum i svu moju volju,
sve što imam i što posjedujem.
Ti si mi to dao, Tebi, Gospodine,
sve vraćam; sve je tvoje,
raspolaži sa svime po svojoj volji.
Daj mi samo svoju ljubav i milost,
i to mi je dosta." DV 234
Pitaj svećenika
Ukoliko niste sigurni kome želite postaviti pitanje postavite pitanje, a neki od svećenika će vam odgovoriti.
Arhiva
Odgovara:

fra Tomislav Glavnik

nedjelja, 01. veljače 2015.

Sakrament braka

Hvaljen Isus i Marija! Moja prijateljica je u braku već 7 godina. Nedugo nakon vjenčanja je saznala da su vjenčani kumovi sotonisti, a postoji sumnja da je i sam svećenik koji je vjenčao nju i njenog muža upetljan u to. Vjenčanje se održalo u gradu Splitu u jednoj velikoj crkvi izvan centra grada. Predbračna ispovijed je bila samo za mladence, ali ne i za kumove, tako da nije sigurno da su se oni uopće ispovjedili, a sasvim vjerojatno i nisu. Tek nedavno mi se odlučila povjeriti pa sam joj preporučila razgovor s nekim svećenikom u kojeg ima povjerenja. Nije pristala na to jer se bojala osude društva i mislila da je neće saslušati. Sad bih ja htjela čuti Vaše mišljenje o svemu tome i da mi date odgovor koji ću ja njoj proslijediti: Da li je njezin brak kao takav valjan ili nije i u slučaju da nije, da li je dovoljno samo obnoviti bračne zavjete ili je potrebno ponovno proći cijelu ceremoniju? Unaprijed zahvaljujem. M. Š.

Foto: emedjimurje.hr

Poštovana!

Hvala vam na vašem pitanju. Iako se situacija vaše prijateljice na prvi pogled čini vrlo zamršenom, čak i zastrašujućom, ona je vrlo jednostavna. Nadam se da ćete smiriti i sebe i svoju prijateljicu.

Da bi crkveni brak/ kanonska ženidba bila valjana ona se temelji na tri bitna elementa: 1. osobna sposobnost stranaka (odsutnost kanonskih zapreka), 2. ženidbena privola i 3. kanonski oblik.

U našem narodu je običaj da se svjedoci na ženidbi nazivaju kumovi, no to nije ispravno. Osobe koje kumuju na krštenju ili svetoj potvrdi nazivamo kumovima. Da bi isti mogli kumovati moraju biti katolici, imati sakramente krštenja, pričesti i svete potvrde, te ako su oženjeni trebaju biti crkveno vjenčani. Osim toga kum/a ne može biti osoba koja se rastavila i ponovno civilno vjenčala.

Na vjenčanju dakle nisu pristuni kumovi već svjedoci, koji čak ne moraju biti kršćani i vjernici. Ti svjedoci su u ulozi kvalificiranih osoba, koje svojom nazočnošću svjedoče o davanju privole zaručnika i zaručnice.

Stoga, ukoliko su ispunjeni gore spomenuti elementi, brak je valjan i nema potrebe za ponovnim davanjem ženidbene privole.

Neka vaša prijateljica ne bude u strahu, već kao vjernica nastavi sakramentalno živjeti i tako jačati svoj brak i svoju vjeru.

Mir i dobro!

 

Da biste komentirali, prijavite se.