Meditacija

I ovaj puta kroz sliku Isusa promatram samoga sebe.
Autor: Laudato Photo: Elvir Tabaković subota, 15. travnja 2017. u 18:51

Ulazim u tišinu Getsemanskog vrta. Noć, mir, samoća… I moj Bog na koljenima moli potresene duše. 'Sa silnim vapajem i suzama' prikazuje molitve i prošnje svome Ocu. Onome koji ga je mogao spasiti od smrti. No, ne govori: 'Oče, izbavi me iz ovog časa.' Gleda u osudu, bičevanje, krunjenje trnovom krunom, u nošenje teškog, drvenog križa, u svaki pad i preteško podizanje. Vidi i zna – bit će 'uzdignut sa zemlje', 'izbačen'.

I kaplje mu krvav znoj s lica. Ljubav prema Ocu i čovjeku jača je od tjelesne boli. 'Oče, proslavi ime svoje', progovara. On je pšenično zrno spremno umrijeti da bi donijelo obilat rod. Oksimoron 'blažene muke'. Nerazdvojiva veza Velikog petka i Uskrsa. Sin proslavlja svojeg Oca po bezgraničnoj ljubavi, a Otac proslavlja svojeg Sina po uskrsnuću. Kakvo savršenstvo odnosa! Kakvo potpuno predanje života u ruke Onoga koji je sve stvorio i koji nad svime ima vlast!

I ovaj puta kroz sliku Isusa promatram vlastitog sebe. Kakvo je moje predanje volji Očevoj? Ne bih li još više ja koji sam čovjek trebao biti podložan Stvoritelju koji je Bog? Nije to samo da bih se ponizio, da bih postao još manji i neznatniji.

Ta Isus mi danas jasno govori:

'Ako mi tko hoće služiti, počastit će ga moj Otac.'

Bog će mene počastiti. Što bi to uopće moglo značiti? Uočavam neke trenutke koji su izašli na dobro samo uz Božju pomoć. Prepoznajem milost na milost – u svojoj obitelji, u svojem poslu, u čudesnim susretima s ljudima, u neočekivanim događajima… Nema tu slučajnosti niti 'prsta sudbine'. Nema tu niti mojih zasluga niti čuda. To je moj Stvoritelj koji me Duhom Svetim vodi.

Kako li su divni ti trenuci kada moj život kreira Providnost. I to znači biti izručen u Njegove ruke, pa makar je potrebno uzimati križ na leđa, makar je nužno umrijeti sebi i svijetu. Još je prilika prije Uskrsa povjerovati da ću u Božjim rukama biti siguran. On je na tim istim rukama čuvao svoga raspetog Sina Jedinorođenca. Zbog mene. Što li još mogu tražiti?

MOLITVA

Oče nebeski, Stvoritelju svijeta i mene čovjeka, zazivam Tvoje ime s posebnim osjećajima svojeg srca i duše. Tek sada prepoznajem koliko si me već puta u mojem životu počastio. Darovao si mi svojeg Sina, dio sebe, jer si htio da budem otkupljen najvećom cijenom spasenja. Ne mogu ništa većeg tražiti od Tebe. Moja hvala Ti nije potrebna, ali primi moju duboku zahvalnost koju ti želim iskazivati svakim danom svojeg života. Želim biti predan Tebi do kraja. Vodi me i čini sa mnom što hoćeš!

Amen.


 

Da biste komentirali, prijavite se.