"Vjera u Boga je velika milost Božja"

Nedavno smo u redakciji portala Laudato.hr primili rukom napisanu pjesmu "Bog" te smo poželjeli doznati više o osobi koja na tako poetski i duboki način, a opet jednostavnim jezikom, promišlja o vjeri.
Autor: Laudato Photo: www.freefever.com petak, 15. studenog 2013. u 08:51

Autorica pjesme je gospođa Marija Rakela iz Zagreba koja nam je, uz još dvije pjesme, napisala i vlastito svjedočanstvo vjere. Ovim putem odajemo joj priznanje i čestitamo 98. rođendan. Neka joj dobri naš Gospodin podari još zdravlja i veselja!

Svjedočanstvo gospođe Rakele:

„Kako gledam na vjeru, Boga i obitelj, netko me zapitao, a ja bih mogla odgovorit' nadugo, opširno, precizno, ali mogu i ukratko.

Bog je sve najbolje, najljepše, najmudrije i najmoćnije na svijetu. No, u Njega, Boga, možemo samo vjerovati, osjećati Ga u srcu i duši po djelima Njegovim i milošću kojm nas obasipa jer je nama na Zemlji nevidljiv oku i nečujan uhu.

Vjera u Boga je velika milost Božja kojom nas dariva i pomaže da mu se obraćamo i molimo za pomoć kad nam ustreba – bilo kada i u bilo čemu.

Vjera prava – duboka vjera u Boga je kao lijek koji te smiruje i daje ti nadu u bolje, ali ti i obnavlja snagu da prevladaš teškoće života i daje ti smisao života.

Za prihvaćanje vjere u Boga zaslužni su, u prvom redu, namjesnici Njegovu na Zemlji – svećenici, redovnici, Crkva cijela s Papom na čelu, a onda roditelji koji nas donose na svijet i dužni su nas odgajati prema duhovnim vrednotama, vrijednostima i usaditi u našu svijest (kao što se biljka usađuje u zemlju) spoznaju o Bogu, svecima i drugom životu za koji smo predodređeni, poslije ovozemaljskog života – poslije smrti.

No, da roditelji koji su odgovorni za taj posao mogu pred Bogom izvršavati tu svoju dužnost, trebali bi i sami biti vjernici i živjeti po volji i zapovijedima Božjim i tako svojim životom biti primjer djeci. Znamo da djeca imitiraju starije, osobito roditelje koji su im najbliži i s kojima su u stalnom odnosu iako, na žalost, danas manje nego prije jer su i jedni i drugi preokupirani raznim drugim stvarima, vjerojatno manje vrijednim, no ipak su više zajedno nego s drugima.

Brak – obitelj da zadovolji svome zadatku, osobito rađanju i odgoju djece, mora stajati na čvrstim temeljima međusobne ljubavi između roditelja, međusobnom poštovanju, razumijevanju, toleranciji i spoznaji svoje odgovornosti za odgoj djece. Kaže se da su djeca slika roditelja – točno – zato su roditelji i osobito važni – takvih su osobina jer namo da loše sjeme ne može dati dobar plod, iako i dobro sjeme treba uzgajati, njegovati da rađa dobar plod (može i tu doći do promašaja, no to su iznimke – izuzetni slučajevi).

Ono što djeca vide, nauče i prožive u djetinjstvu, u svom domu, obitelji, najdulje pamte, sjećaju se do najstarije dobi i ako se nešto i propustilo u životu sjete se kad-tad i zažele vratiti se na ono što su čuli od roditelja i vidjeli u njehovom načinu života.

Vjera podržava obitelj jer je ona – obitelj – stup, temelj društva koja stalno iznosi, formira nove ljude potrebne za upravljanje zemljom, mudre, pravedne, ali i snažne, hrabre, voljne boriti se za nov poredak, za stvaranje boljeg i ljepšeg života. Vjera pomaže roditeljima u radu, odgoju djece, i djeci u odnosu prema roditeljima. Četvrta zapovijed Božja kaže: „Poštuj oca i mater da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji“. Roditelji, ako mogu, ne propuštaju i dalje za života brinuti i pomoći i odrasloj djeci, kao što odrasla djeca vode brigu o roditeljima do njihove smrti.

Moji su roditelji bili uzor roditelja u odgoju nas djece i zaista bi bilo iznimno teško (izvanredan slučaj) da se dogodilo nešto, nešto loše, suprotno našem odgoju, osobito kad sam već za odrastanja često doživljavala i uviđala slučajeve kokji su mi potvrđivali savjete i pouke roditelja i primjer njihova življenja.

Poslije roditelja odgovorno je i cijelo društvo za odgoj djece – sve djece, ne samo svoje jer svi živimo zajedno i utječemo jedni na druge i odgovorni smo ako smo svojim lošim primjerom sablaznili bilo koje i bilo čije dijete.

Na kraju želim još istaknuti da je za sve u životu, ali baš sve, nužno i obraćati se Bogu (pa i blaženicima i svecima) da nam pomaže samima i slabima u svemu u životu, a On, dobar, milosrdan i pravedan sigurno će pomoći svima koji Ga mole osim, ako ima posebnu namjeru Svoju za koju mi ne znamo, ali je sigurno da je i ona u našu korist. Ne može Bog, koji nas je stvorio, ne voljeti nas i činiti nešto što nije u našu korist, za naše dobro, a koje ćemo i uvidjeti kad za to dođe vrijeme.

Obiteljima bi još posebno željela ukazati i na obraćanje Svetoj Obitelji koja je proživljavala život na zemlji i zna sve naše teškoće i spremna je pomoći svima, a ja joj ovom prilikom zahvaljujem za svu pomoć do sada meni i mojima i molim Ga za daljnju pomoć do smrti svih nas.

Upravo Sveta Obitelj je, poslije Boga, Sina i Duha Svetoga, bila ta koja nam je najviše u životu pomogla, davala nam snage, strpljenja i volje da ne posustanemo i ne klonemo u svladavanju životnih teškoća.“

Gospođa Marija Rakela poslala nam je tri svoje pjesme koje možete pročitati u nastavku.

Bog

Bog je Bog! Al'
Što nam riječ ta znači?
Znači nešto veliko i sjajno,
Silu neku i beskrajnu moć;
Nešto dobro, najbolje, milosno,
Nešto čemu ništa nije ravno,
I što nitko ne može doseć!

Boga nema vidljiva pred nama
Iako je svagdje među nama.
On sve vidi – nama nevidljivo
On sve čuje – nama nečujno.
On osjeti volju našu, želju nam tek nijemu,
Mis'o našu još neizrečenu.

Bog je Onaj koji svima ravna,
Pomoć želi dati svakom,
Svakom ono što mu treba i o čemu sanja.
Al' za uzvrat želi nešto od nas –
Da živimo kako On to želi: srca blaga,
Da volimo jedan drugoga.

Ne gledamo tko je kakve boje
Tko je nizak, a tko malo viši,
Tko je snažan, a tko slabiji,
Tko pametan, tko je pametniji,
Tko j' siromah, a tko bogatiji.

Svi smo djeca jednog Oca – Boga!
Koj' nas voli sve nas podjednako
I pomoći svima On nam želi.
No ovisit će to sad i o nama –
Našeg htijenja i od naše volje
Hoće li nas Bog sve primit
U Kraljevstvo Svoje?Svetoj Obitelji

Josipe i Marijo sveta
Vi ste uz Isusa pomogli
U spasenju svijeta.

Pomozite nam i dalje
Kad molimo pomoć Vašu
U teškoćama života
I spasenju duše naše.

I Duh Sveti neka nam
Dijeljenjem milosti svojih pomaže
Kršćanskom životu, da na kraju zavrijedimo
Božju ljubav i dobrotu.

Vjera, ufanje i ljubav, Obitelji Sveta!
Neka nam bude nada i snaga,
Da izdržimo teškoće života
I pomognu nam otvaranju nebeskih vrata.Bože

Veliki, Svemogući, Milosrdni, Sveti,
Poslušaj zagovor Obitelji Svete,
Što obraća se tebi za pomoć nama
U potrebama teškim, i preteškim nama.

Mi smo slabi, površni i grješni,
Al'vjera u pomoć Tvoju postoji u nama
I vjerujemo u nju kad molimo i sami,
Al' ipak nam nada za nju je veća
Kad se za nju zalaže i Obitelj nam draga Sveta.

Hvala Ti, Bože, unaprijed za Tvoju pomoć,
Nadajuć' se da molitvu odbiti nam nećeš,
A posebno ne onda kad za nju te moli,
Obitelj Tvog Sina – Isusa Krista – Slavna, Obitelj Sveta.

 

Da biste komentirali, prijavite se.