Kad osjetite da vaš posao nema smisla, sjetite se ovih stvari

Imajte na umu sljedeće istine kada je riječ o poteškoćama na poslu.
Autor: aleteia.org/laudato.hr/D.R. Photo: aleteia.org utorak, 10. prosinca 2019. u 18:35
U životu često vodimo bitku s pronalaženjem vremena za obiteljski, društveni i duhovni život. Vrijeme koje provodimo na poslu dobro je proživljeno kad u njega uložimo svoje srce, u biblijskom smislu te riječi - kada dopustimo da se najdublji dio nas preobrazi u ljubav prema Trojstvu.

Primjer Svete obitelji
Najdragocjenija žena koju je Bog odabrao za svoje Utjelovljenje bila je zauzeta radom kad joj je anđeo Gabrijel objavio veliku vijest. Pravedan i nježan Josip, potomak kraljevske loze, a opet skromni ručni radnik, prihvatio ju je u svoj dom na Božji zahtjev i kroz znoj pružio Bogu Dijete i Majku.

Sam Isus je radio, počevši u mladosti. Bavio se stolarijom kao i njegov otac Josip. Znamo da Isus nije učinio ništa bez molitve svome nebeskom Ocu. I nema sumnje da je Sveta obitelj svoj rad uvijek integrirala u obiteljski odnos s Ocem.
 
'Ora et labora'
Kad su redovnici prihvatili 'ora et labora' (moli i radi) kao svoj moto, oni su također izrazili potrebu da rad postane prilika za molitvu, odnosno darad zapravo postane molitva. Sveti Ivan Pavao II. rekao je da rad mora biti "u službi čovjeka", a ne obrnuto. Kako je Bog krajnji cilj ljudskog bića, to uistinu znači da nam rad, u službi čovjeka, pomaže približi Bogu.
 
Posao: Kazna ili posvećenje?
U isto vrijeme, iz Knjige Postanka znamo da je istočni grijeh čovjekovu misiju pretvorio u dužnost putem znoja i napornog rada. Moramo li stoga zaključiti da u radu postoje dva dijela, jedan plemeniti, u kojem čovjek legitimno može osjećati sebe kao obavljanje božanskog djela, te drugi dio kojem se samo moramo pokoriti kao posljedicu grijeha? Ipak, u tom svijetu obilježenom istočnim grijehom Bog je došao živjeti i raditi. Radio je ručnim radom do svoje 30. godine, a zatim javnim služenjem tri godine. Prvo je djelo bilo ponizno, s vlastitim radostima i križevima. Drugi je bio plemenitiji, s pravim križem.
 
U zaključku, možemo reći kako je svako naše djelovanje na slavu Božju, bilo da je kreativno, uzbudljivo ili ponavljano, bilo u školi ili kući; bilo da je fizičko, umjetničko ili intelektualno; bilo unosno ili neplaćeno. Istina je da se svi ponekad žalimo, ali svaki zadatak se može izvršiti iz ljubavi prema Bogu i bližnjemu.

 
Da biste komentirali, prijavite se.