Kako postići strpljivost u svakodnevnom životu?

Nekoliko je ključnih načina za rast u ovoj važnoj vrlini.
Autor: aleteia.org/laudato.hr/D.R. Photo: aleteia.org utorak, 03. prosinca 2019. u 11:55

Svi smo se našli u situaciji kad smo dugo čekali u redu, bavili se djetetovim mukama, mrzovoljnim kolegama ili 'napornim' prijateljima, supružnicima... Svakog dana naše strpljenje je na kušnji. Kako to možemo poboljšati?

Prva osoba za koju moramo pokazati strpljenje smo mi sami. Ako ne možemo prihvatiti sebe takvima kakvi jesmo, sa tendencijom prema odugovlačenju, ponavljanjem istih pogrešaka i slično, tada nećemo moći prihvatiti druge.

- Koliko je samo agresije usmjerene protiv drugih zapravo naš pokušaj da se suočimo sa samim sobom? - upitao se jedan svećenik - Svi roditelji to iskuse kada im djeca odražavaju samu sliku vlastitih nedostataka.

1. Moli za strpljenje
Strpljenje prema sebi nije isto što i podlegnuti prekomjernom popuštanju. To znači izvršiti Božju volju, jer sam Gospodin Isus Krist ima mnogo strpljenja. Da bismo stekli strpljenje, treba nam vremena da se otvorimo i budemo prosvijetljeni Duhom Svetim. Korisna stvar je izgovoriti molitvu, pogotovo kada se osjećamo napeto, razdraženo ili iscrpljeno. U procesu molitve možemo steći mir, Božji mir koji nam omogućuje ljubazno i ​​strpljivo prihvaćanje sebe.

2. Glavni neprijatelj strpljenja 
Kao što svatko od nas zna, kad ne funkcioniramo dobro naši napori da budemo strpljivi manje uspjevaju. Stoga, budimo svjesni toga i uzmite to u obzir. Svi smo lišeni sna, izloženi buci i stresu, pa moramo postati svjesniji kako naše raspoloženje izravno ovisi o tim aspektima fizičkog stanja. Dakle, moramo naučiti kako se pravilno brinuti o sebi. Trebali bismo pokušati urediti navike spavanja, biti bolje organizirani te svaki dan rezervirati neko vrijeme za sebe kako bismo odahnuli, odmorili se i molili.

3. Strpljenje može biti zahtjevno
Strpljenje zahtijeva da radimo jednu po jednu stvar. Kad djeca uče hodati, ohrabrujemo ih da rade jedan korak po korak i tako ih korak po korak naučimo putovati na veće udaljenosti. Kod nas je isto. Ništa se ne može postići odmah. Ako se neki napredak čini brz i značajan, to je često zato što je prethodno tiho pripremljeno, poput sjemena koje pada na zemlju i polako počinje rasti.

4. Strpljenje pokazuje povjerenje
Ponekad biti strpljiv znači nadati se protiv svake nade. Roditelji s djecom s invaliditetom često nam daju prosvjetljujući primjer toga. Prihvaćajući hodati rame uz rame sa svojom djecom, odbijajući biti poraženi, oni postižu nevjerojatne stvari u situacijama u kojima su ponekad oduzeli najpoznatiji stručnjaci.

Biti strpljiv znači oprostiti „sedamdeset puta sedam“ kao što je Bog oprostio nama. To je povratak nakon svakog pada, svake lažne nade. Kad se naše strpljenje uvelike stavlja na kušnju, obratimo se Onome koji je izvor sve ljubavi, pa nam On može ponuditi blago strpljenja, što je ono što našoj djeci treba da rastu u radosti i sreći.

 

Da biste komentirali, prijavite se.