Kako se Krist, naš Gospodin, ukazao našoj Gospi

Nikad nećemo moći zaći u dubine odnosa između majke i djeteta. Još više između Isusa i njegove Majke.
Autor: Krunoslav Pačalat/Laudato/M.P. Photo: scripture-for-today.blogspot.com ponedjeljak, 06. travnja 2015. u 13:45

Ima jedna izvanredna i u mnogočemu posebna meditacija u Velikim duhovnim vježbama sv. Ignacija Loyolskog. On je stavlja na početku Četvrtog tjedna, Uskrsnog, kao prvu meditaciju koja uvodi u otajstvo Uskrsa. Iako o tome nema ništa u Evanđeljima zapisano, sv. Ignacije pretpostavlja i duboko vjeruje da se tako dogodilo. Naslov meditacije je: Kako se Krist, naš Gospodin, ukazao našoj Gospi.

„Očima mašte“ kako sv. Ignacije zna reći, gledat ću i kontemplirati cijeli prizor. Marija ja u svojoj kući. Nakon ukopa na Kalvariji vratila se i sada u miru o svemu razmišlja. Sve je proživljavala zajedno sa svojim sinom. Njegova muka bila je i njezina. Nikad nećemo moći zaći u dubine odnosa između majke i djeteta. Još više između Isusa i njegove Majke. Napose svega onoga što se događalo za vrijeme muke. Marija u sebi osjeća određeni mir i spokoj. Njezin „Neka mi bude po tvojoj riječi“ iz Nazareta ovdje je doživio svoju puninu, došao do vrhunca, do kraja. Nije znala kamo će je odvesti pristanak na Božju Riječ, ali joj se potpuno predala. Ta Riječ ju je na kraju dovela na Kalvariju. Ona je i dalje s njom u ovoj tišini i samoći. Odjekuje i sada u njezinoj nutrini i stvara poseban osjećaj ispunjenosti i vjernosti.

U tom razmišljanju dogodio se susret. Uskrsnuli Isus je tu. Ona je zaslužila da najprije s njom podijeli radost uskrsne pobjede. Ona je bila najpovezanija s njim u muci i sada je najradosnija s njim u proslavi. Zahvalni Isus stoji uz svoju Majku i njihov srdačni zagrljaj pokazuje koliko su sretni.

Gospodine, hvala ti što si pohodio svoju majku. Njezina tuga i samoća preobrazili su se tvojim dolaskom u sreću i zajedništvo. Što ste govorili jedno drugome? Mogu li to naše riječi izreći?  Možemo li to i pretpostaviti, zamisliti?

Sve što je bilo teško i mučno, prošlo je. Sada si uskrsnuli Pobjednik. S nama si na našim križnim putovima. Pratiš nas dok prolazimo svoju Kalvariju. S nama si u smrti i radosno nas čekaš u našem uskrsnuću.
 

Da biste komentirali, prijavite se.