Što čini pravu ispovijed?

Dobra ispovijed otpušta nam grijehe i daje nam snagu da se borimo protiv svojih poroka.
Autor: aleteia.org/laudato.hr/D.R. Photo: wikimedia.org utorak, 10. ožujka 2020. u 20:31

Prava ispovijed nije puko nabrajanje grijeha koje smo počinili od prošle ispovijedi. Ne samo da je važno izgovoriti grijehe, trebali bi to učiniti iskreno s istinskim kajanjem i čvrstom odlukom da ćemo se promijeniti.

Ispovijed naših grijeha zapravo je istinska izjava ljubavi. Mnogi se kršćani odluče na ispovijed kada shvate da Bog pridaje veću važnost djelima ljubavi nego nabrajanju grijeha, ma koliko god ti grijesi bili ozbiljni. Ti kršćani ne boje se ispovijedi jer znaju da je Bogu draga njihova iskrenost. Ta iskrenost pred Bogom znak je da je Bog već počeo preobražavati njihova srca.

Treba također podsjetiti da u drugi dio sakramenta ispovijedi Bog odgovara svečanom izjavom oproštenja i ljubavi. Glasom svećenika i odrješenjem Bog izjavljuje da su grijesi pokornika u potpunosti oprošteni, izbrisani. Bog tako pere naše grijehe u oceanu svoje milosti. 

Ispovijed iznova potvrđuje i pomlađuje srce. Ta je preobrazba djelo Kristovih ruku koja su za boravka na ovom svijetu učinila tolika čudesa. Njegova djela nastavljaju se i danas - on liječi bolesne i srca svih onih koji odlaze na ispovijed.

Ponekad se dogodi da pokornik doživi Božju milosnu ruku u trenutku odrješenja. Međutim, ako to i ne osjetite to nipošto ne znači da vas Bog nije čuo. Naprotiv, on čuje i najdublje dijelove našeg srca.


Da biste komentirali, prijavite se.