Sveti Valentin - vijesnik novog života

Sveti Valentin pripada skupini svetaca koji navještaju proljeće i novi život, zbog čega ga se slavi kao zaštitnika mladih i zaljubljenih.
Autor: Laudato/M.R. Photo: Laudato petak, 14. veljače 2020. u 08:46

Valentinu se svetačka čast iskazuje neprekinuto punih 17 stoljeća. Ta pučka zaljubljenost u Valentina nije mnogo marila za povijesne podatke o njemu, pa je o Valentinu do nas doprlo manje činjenica, a više legendi. Bezbrojni su podaci o njegovu neprekinutom tisućljetnome štovanju.

Bio je svećenik (ili biskup) i u vrijeme rimskog cara Klaudija, godine 269. ili 270. mučenički je ubijen. Kad su progonstva prestala, štovatelji su mu podizali crkve, a najstarija je u Rimu iz 4. stoljeća.

Spomendan se slavi 14. veljače. Običaj da se Valentin smatra svecem i zaštitnikom zaljubljenih dolazi, što malo tko zna i što je pomalo neobično, i od njegova mjesta u kalendaru. Naime, datum 14. veljače pada poslije božićnih blagdana, a neposredno prije korizme, pokorničkoga vremena duhovne priprave za Uskrs.

Latinska izreka kaže: Nomen est omen (Ime je znak). To je posebno uočljivo u imenu Valentin. Izvor mu je u latinskoj riječ válens što znači zdrav, krepak.

Iz toga korijenskoga značenja imena nastao je običaj u nekim europskim zemljama, a napose u Sjevernoj Americi, da ljudi na njegov spomendan izmjenjuju čestitke i darove: žele si zdravlje, sreću, svako dobro.

Sv. Valentina se zaziva kod bolesti očiju, padavice i u drugim potrebama. To se štovanje razvilo posebice od srednjeg vijeka.

 

Da biste komentirali, prijavite se.