Sveta Franciska Rimska

Sveta Franciska rođena je u Rimu 1384. godine kao Francesca Bussa de Leoni. Proživjela je jedno od najtežih razdoblja u crkvenoj povijesti, tzv. Zapadni raskol, kad je kršćanstvo bilo podijeljeno i imalo čak trojicu papa.
Autor: Veritas/Laudato/M.R. Photo: Laudato subota, 09. ožujka 2019. u 09:41

Već  kao djevojčica, sa svojom pobožnom majkom obilazila je crkve u Rimu i molila se na grobovima svetih mučenika te dijelila milostinju mnogim siromasima.

Željela je postati redovnicom, ali po želji svoga oca udala se za plemića Lorenca  de Ponzianija i rodila mu šestero djece kojima je bila dobra i uzorna majka.

Sveta Franciska često se povlačila u samoću kako bi se posvetila molitvi i duhovnom razmišljanju. Doživjela je mnoge teške trenutke, a najviše ju je pogodila  smrt njezinog muža i djece. Od tad se posve posvetila brizi za siromahe i bolesnike.

Osjećala je prisutnost i zaštitu svog Anđela Čuvara i živjela je strogim pokorničkim životom. Govorila je kako anđeo čuvar prati dušu u čistilište i da je često posjećuje - kako bi ju svojom nazočnošću i nagovorom utješio i dao joj snagu. Bila je velika pomoćnica duša u čistilištu i uspješno je oslobađala duše koje su od nje tražile pomoć.

Njezine je duhovne borbe i viđenja opisao njezin ispovjednik, svećenik Giovanni Mattiotti, župnik bazilike Santa Maria in Trastevere.

U svojim vizijama mogla je pogledati i nebo i pakao i čistilište. Njezin ispovjednik  opisao je kako je sveti Arkanđeo Rafael proveo Francisku kroz čistilište i pokazao patnju duša.

Mnogo je molila, a najviše za grešnike. Preminula je na današnji dan, 9. ožujka 1444. godine u Rimu, čija je i zaštitnica. Papa Pavao peti proglasio ju je svetom 1608. godine.

 

Da biste komentirali, prijavite se.