Sveta Lucija

Od svete Lucije do Božića ima samo još 12 dana. Lucijino ime znači „svijetla“. Ona kao da na neki način već naviješta veliko svjetlo božićne noći. Budući da je nedjelja, izostavlja se slavlje sv. Lucije, osim gdje se slavi kao svetkovina (naslov crkve, zaštitnica župe).
Autor: Vesna Jurić Rukavina Photo: cantodasreligioes.blogspot.com nedjelja, 13. prosinca 2015. u 11:22

Djeca se na dan svete Lucije igraju svjetlom, noseći ga od prozora do prozora, da bi svojom dobrotom, jednostavnošću, priprostošću omekšali naša srca i omogućili radost i svjetlo na našim licima. Djeca su već sama svjetlo, toplina, nježnost, nevinost i život. Neka nam današnja svetica pomogne da budemo kao djeca. (dr. Tomislav Ivančić)

Sveta Lucija (284.-303.) je kršćanska mučenica koja je zbog svoje vjere podnijela mučeništvo 303. godine. O životu sv. Lucije pouzdano znamo malo. Ona je jedna od posljednjih žrtava velikog progona za cara Dioklecijana, a blagdan joj se već spominje u 400. godini. Kao i o mnogim drugim svecima, tako je i o njoj nastala legenda koja joj stavlja izgovorene lijepe riječi: „Kad čisto živim, tijelo je moje stan Duha Svetoga.“ Razjaren poganski mučitelj zgrozio se na to: „Dat ću te otpremiti u kuću bludnica da ti bude oskvrnjena čistoća i onda će te ostaviti tvoj Duh Sveti.“ A, mudra je djevica odgovorila: „Ako mi budeš na silu oduzeo čistoću, moja duša neće biti oskvrnjena, nego ću imati na nebu dvostruku krunu. Grijeh je samo ono što čovjek učini slobodnom voljom.“ Bog je sačuvao pred poganima djevičanstvo svoje službenice.

Prema predaji, sv. Luciji su izvađene oči i stavljene na tanjur, pa se ona smatra zaštitnicom očiju i vida. Progonitelji kršćana mačem su joj odrubili glavu nakon dužeg mučenja.

Sveta Lucija štuje se kao mnogostruka zaštitnica – slijepih, ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača.

Na dan svete Lucije, također se sije pšenica, simbol života kod kršćana. Lijep je to običaj kojem se posebno vesele djeca jer u mnogim domovima upravo najmlađima se povjerava da svaki dan do Božića, zaliju malo pšenicu i provjere da li dobro napreduje.
 

Da biste komentirali, prijavite se.