Sveti Filip i Jakov mlađi, Isusovi učenici

Danas je spomendan svetog Filipa i Jakova mlađeg, Isusovih učenika koje spominju sva četiri evanđelja i Djela apostolska kad donose imena Dvanaestorice. Prema Ivanovu evanđelju znamo da je Filip bio iz Betsaide na Genezaretskom jezeru, kao i Andrija i Petar. Zajedno s Ivanom pripadao je učenicima Ivana Krstitelja.
Autor: HKR/Laudato/A.L. Photo: zadarskilist.hr nedjelja, 03. svibnja 2015. u 09:12

Prema drugoj tradiciji smatra se da je Filip sa svoje tri kćeri živio u Hierapolisu u Maloj Aziji, gdje je i umro. Arheolozi smatraju da su pronašli njegov grob, a crkveni pisci Polikarp i Papija spominju da su njegove kćeri imale dar proroštva. Relikvije svetog Filipa apostola štuju se u Rimu, u bazilici Dvanaestorice apostola, gdje je danas generalna kurija franjevaca-konventualaca. U vrijeme cehovskih udruženja obrta, sv. Filipa su za zaštitnika uzeli kipari i šeširdžije.

Sv. Jakova mlađeg, sina Alfejeva, sv. Pavao u Poslanici Galaćanima spominje kao uglednu osobu u prvoj Crkvi, a u Djelima apostolskim ga spominju kao biskupa u Jeruzalemu. Poslanica sv. Jakova vrlo je pobudna poslanica koja ne da mjesta đavlu ni tami, nego savjetuje kako da se vjernici othrvaju napastima Zloga i slijede Krista.

U Hrvatskoj im je posvećena crkva i samostan u Vukovaru, a ime Sveti Filip i Jakov nosi mjesto u Zadarskoj županiji.

 

Da biste komentirali, prijavite se.