Sveti Lovro Brindiški: 'Srca se ne osvajaju mačem, nego uvjerenjem'

Spominjemo se svetog Lovre Brindiškog, prezbitera i crkveni naučitelja.
Autor: Laudato/M.R. Photo: wikimedia.org nedjelja, 21. srpnja 2019. u 08:02

Sveti Lovro rodio se 1559. godine u talijanskom gradu Brindiziju. Kad je kao maleni dječak ostao bez oca, primljen je među konventualce gdje je započeo svoju humanističku naobrazbu. Kad je imao 14 godina umrla mu je i majka pa otišao stricu u Veneciju gdje se upoznao s kapucinima i stupio u njihov red.

Novicijat je završio u Veroni. U Padovi je studirao logiku, a u Veneciji filozofiju i teologiju. Postao je sjajan govornik i naučio nekoliko stranih jezika. Kad je zaređen za svećenika  postao je profesorom teologije, a bavio se i pastoralnim radom i propovijedao je.

Svojim znanjem i krepošću brzo je stekao velik ugled,te su mu počeli povjeravati odgovorne službe. Postao je gvardijan, učitelj novaka i provincijal toksanske provincije.

U Rimu je dvije godine obavljao službu propovjednika za Židove, onda je postao provincijal, a sa svega 37 godina postavljen je za generalnog definitora. Sveti Lovro Brindiški mnogo je pridonio pobjedi kršćanske vojske nad Turcima u Stolnome Biogradu u Ugarskoj 1601. godine. Vrativši se u Italiju, izabran je za kapucinskog generala.

Tijekom službe kroz tri je godine pješice obišao sve kapucinske provincije u Europi, brinući se za obnovu redovničkog života. Ostatak svog života Lovro je proveo kao izvanredan propovjednik kojega su posvuda rado slušali i posrednik između raznih knezova i kraljeva.

Običavao je govoriti: 'Oružje kojim želimo braniti vjeru je svet život njezinih propovjednika i učitelja te strpljivo podnesene muke i progonstva. Srca se ne osvajaju mačem, nego uvjerenjem'.

Kao izraz svoje velike marijanske pobožnosti, ostavio je iza sebe jedno od svojih najljepših djela, bogatu zbirku njegovih propovijedi - Mariale. To je bogata zbirka njegovih propovijedi o molitvi ''Salve Regina“, o ''Magnificatu“, ''Zdravo Mariji“ te raznih propovijedi za Gospine blagdane. Sačuvana pisana djela objavljena su mu tek 1956. godine zaslugom venetskih kapucina. Riječ je o propovijedima, svetopisamskim raspravama i tumačenjima, vjerskim prepirkama te osobnim i autobiografskim spisima.

Sveti Lovro Brindiški preminuo je u Lisabonu 22. srpnja 1619. godine, u dobi od 60 godina. Papa Ivan XXIII. proglasio ga je crkvenim naučiteljem 1959. godine.
 

Da biste komentirali, prijavite se.